open-navfaktor-logo
search
Tužna godišnjica
Odata počast djeci i civilima koje je agresorska granata ubila dok su brali trešnje
Toga dana smrtno je stradalo sedam civila od kojih troje djece
03.07.2019. u 13:11
get url
text

Dan Civilnih žrtava rata (CŽR), 3. juli, obilježen je u Vogošći u organizaciji Udruženja CŽR općine Vogošća.

Tim povodom je kod spomen obilježja Trešnja na Kobiljoj Glavi odata  počast civilima stradalim od agresorske granate 3.7.1992. godine, dok su brali trešnje. Toga dana smrtno je stradalo sedam civila od kojih troje djece: Memeledžija Adela, Avdagić Fikret, Delalić Muamer, Korman Kadir, Hasanović Vahid, Hadrović Emina i Hadrović Fatima.

Centralna manifestacija upriličena je kod Centralnog spomen obilježja civilnim žrtvama rata u Vogošći. Centralnoj manifestaciji prethodilo je i polaganja cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima općine Vogošća na spomen obilježju na Trgu branilaca Vogošće.

Govoreći i na manifestaciji općinski načelnik Edin Smajić ponovio je kako ovo nisu civili koji su slučajno stradali kao kolateralna šteta ratnih zbivanja. Napomenuo je kako su civili bili jedan od proklamovanih ciljeva politike agresora na Bosnu i Hercegovinu. Upozorio je kako je zaborav lak i puno komforniji od sjećanja, ali da "nemamo pravo da zaboravimo jer će se, u protivnom, genocid ponoviti sljedećim generacijama".

- A da se to ne bi desilo neophodno je da te buduće generacije imaju što preciznija saznanja o onome što se zbivalo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. I ako su već mlade generacije spriječene da ta saznanja dobiju u redovnom školskom programu onda su manifestacije poput ove jedan od načina da se očuva sjećanje na zbivanja iz tog perioda - rekao je načelnik.

Sastavni dio obilježavanja sjećanja na oko 320 civila stradalih u agresiji na BiH je i tevhid koji je proučen u džamiji i Islamskom centru u Vogošći, saopćeno je iz Općine Vogošća. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.