open-navfaktor-logo
search
Golo brdo
Odata počast herojima Četvrte viteške brigade
Centralna manifestacija obilježavanja 27. godišnjice upriličena je ispred Doma kulture uz bogat kulturno-zabavni program
29.07.2019. u 13:48
get url
text

U znak sjećanja na herojsku odbranu koju su vodili hrabri vitezovi Četvrte viteške motorizovane brigade, i ove godine je upriličena posjeta Golom brdu. U sklopu programa obilježavanja 27. godišnjice formiranja ove brigade, zvaničnici, preživjeli saborci i porodice šehida na čelu sa komandantom Četvrte viteške brigade generalom Fikretom Prevljakom, obišli su i položili cvijeće na mjesto stradanja Emira Bogunića - Čarlija, sestara Semire i Mevlide Elčić i Džemala Bulbula na Golom brdu, te na taj način odali počast i obilježili godišnjicu stradanja ova četiri heroja, njegujući veličinu žrtve koju su podnijeli, saopćila je Općina Ilidža.

Potom su brojne delegacije položile cvijeće na mezarima Emira Bogunića - Čarlija i Ejuba Sarajkića - Eke u parku ispred Doma kulture u Hrasnici. Tom prilikom proučena je Fatiha i Jasin dova.

Emir Bogunić – Čarli bio je komandir voda Četvrte motorizovane brigade i jedan od najistaknutijih boraca. Poginuo je 28. jula 1993. godine na Golom brdu na Igmanu. Najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" odlikovan je 1993. godine, a posthumno je 1994. godine odlikovan "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima" i promovisan u čin pukovnika Armije R BiH.

{$galerijaFotografija}

Bosanske heroine sestre Mevlida i Samira koje su izbjegavši iz Dervente, preko Hrvatske došle da brane Sarajevo, poginule su na Golom brdu. Mevlida je posthumno odlikovana "Zlatnim ljiljanom". Džemail Bulbul je istinski heroj koji je poginuo s puškom u rovu u akciji oslobađanja Golog brda.

Centralna manifestacija obilježavanja 27. godišnjice upriličena je ispred Doma kulture uz bogat kulturno-zabavni program. Prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

FB_IMG_1564389760127.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.