open-navfaktor-logo
search
Zajednička komisija
Odbijena Helezova informacija o dodjeli zahvalnice 7. muslimanskoj brigadi, suzdržani bili iz SDP-a i NiP-a
Nejasna je i neutemeljena konstatacija o narušavanju neutralnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine dodjelom zahvalnice Udruženju "7. muslimanska brigada" iz Zenice, dio je informacije koju je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP) dostavio Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine.
29.05.2023. u 15:55
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Šta se krije iza priče o zahvalnici 7. muslimanskoj: Špago smatra da je pozadina udar na OSBiH

Dodjelu ove zahvalnice problematizirali su parlamentarci stranaka iz RS-a, a iz informacije Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine moglo bi se zaključiti i da u dodjeli zahvalnice nema ništa nezakonito budući da je navedeno da ove aktivnosti nisu normirane zakonskim propisima i podzakonskim aktima.

Ova informacija danas se našla na dnevnom redu sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH koja je pak nije primila k znanju.

Očekivano, protiv su bili članovi komisije iz SDS-a i SNSD-a Darko Babalj, Sanja Vulić i Radovan Kovačević.

Interesantno je pak da su suzdržani bili Helezov stranački kolega, zastupnik SDP-a Jasmin Imamović, te partner iz "Trojke", delegat Kemal Ademović (NiP).

Suzrdžani su bili i Marina Pendeš (HDZ), Zdenko Ćosić (HDZ) i Milan Dunović (DF).

Za je bio samo Šerif Špago (SDA). U vrijeme glasanja na sjednici nisu bili Sredoje Nović (SNSD), Slavko Matić (HDZ) i Safet Softić (SDA).

Helez je informaciju o dodjeli zahvalnice dostavio u skladu sa zaključcima Zajedničke komisije koja je od Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane BiH tražila informaciju o tome "da li je tačno da je Zajednički štab OSBiH ili neko drugi unutar Oružanih snaga BiH dodijelio priznanje Oružanih snaga BiH Udruženju 7. muslimanske viteške brigade iz Zenice".

- Ako je tačno da je to učinjeno, traži se informacija ko je upoznat s tim i i na osnovu kojeg zakonoskog osnova proizilazi ovlaštenje da se uopće dodjeljuju takva priznanja, ko je i kada pokrenuo inicijativu i zahtjev da se priznanje dodjeli, kome je ona upućena i ko je odlučivao o tom prijedlogu. Traži se i informacija o tome da li je tim činom narušena neutralnost Oružanih snaga BiH - navodi se u zaključku.

Helez je odgovorio da ovom udruženju u proteklom periodu nisu dodjeljivana bilo kakva priznanja predviđena Pravilnikom o pohvalama i nagradama Ministarstva i OSBiH, te da inače zahvalnica kao konkretna vrsta nagrade ili pohvale nije obuhvaćena tim pravilnikom.

- Provjerom i analizom navoda utvrđeno je da je zahvalnica dodijeljenja udruženju "7. muslimanska brigada", čije ime nosi i kasarna u Zenici. Zahvalnicu je dodijelio komandant 1/5.pbr, ujedno komandanta lokacije u Zenici sa saradnju sa prednje tretiranim udruženjem – piše u informaciji.

Navodi se i da je Ministarstvo odbrane dobilo uobičajeni zahtjev za obilježavanje godišnjice formiranja 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade na lokaciji ove kasarne i da nije navedena bilo kakva inicijativa o dodjeli zahvalnice, pa samim tim nije bilo ni odluke ministra uz konsultacije sa zamjenicima.

- Budući da je korpus ljudskih prava primarno normiran Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, a čije norme imaju supremaciju nad domaćim zakonodavstvom, konstatacija o narušavanju neutralnosti OSBiH, osim što je nejasna u konkretnom slučaju, je i neutemeljena.

Prednje elaborirane aktivnosti nisu normirane zakonskim propisima ni podzakonskim aktima, nego se iste odvijaju u skladu sa "Administrativnim stabndardnim operativnim procedurama" Zajedničkog štaba OSBiH... Predmetne aktivnosti se kontinuirano odvijaju na svim vojnim lokacijama – navedeno je, između ostalog, u informaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.