open-navfaktor-logo
search
Bh. dame u Zenici
Odbojkašice BiH pripreme za Zlatnu ligu počele nekompletne i bez selektora Stevana Ljubičića
Ženska odbojkaška seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon što se u nepotpunom sastavu jučer okupila u Zenici, danas je u sali Katoličkog školskog centra Sveti Pavao u tom gradu obavila i prvi trening u sklopu priprema za nastup u Zlatnoj ligi Evropske odbojkaške federacije (CEV).
09.05.2023. u 20:06
get url
text

Odbojkašice će svoje domaće mečeve u okviru Zlatne lige CEV-a igrati u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici, gdje će odraditi i ostatak priprema te i pripreme za nastup na Evropskom prvenstvu 2023. godine, koje počinje 15. augusta. Prethodno će, u okviru Grupe A, u Zlatnoj ligi CEV-a igrati protiv Belgije i Švedske.

Zbog zauzetosti zeničke Arene, direktor KŠC-a Sveti Pavao, Vlatko Rosić, izašao je u susret Odbojkaškom savezu BiH, te otvorio vrata, te školske sale za odbojkašice BiH za treninge koje će raditi danas i sutra.

- Okupili smo se jučer, danas smo počeli s treninzima, na kojima je za sada s nama 13 igračica. Tokom ove i sljedeće sedmice očekujemo da nam se pridruže ostale igračice, selektor i ostatak stručnog štaba.

Atmosfera je divna, a djevojke su jako motivisane - kazala je trenerica Radmila Marković, koja će voditi ekipu do dolaska selektora Stevana Ljubičića, koji će se zbog klupskih obaveza u svom rumunskom klubu priključiti tek naredne sedmice.

Zbog povrede je, za sada, od svih pozvanih igračica za nastup u Zlatnoj ligi, otkazala samo Elena Babić.

Marković napominje kako nema puno vremena do početka Zlatne lige CEV-a, u sklopu koje ih već 27. maja očekuje gostovanje u Belgiji (Kortrijk) te 31. maja u Švedskoj (Lund), dok će revanš mečeve protiv istih rivala, kao domaćini u Zenici igrati 10. juna (Švedska, u 17 sati) te 14. juna (Belgija, 18).

Ona najavljuje kako će raditi dva puta dnevno te da misli kako će se pripremiti za prve utakmice, koje ih očekuju već krajem ovog mjeseca.

- Nezvanično, treba još da se i konkretno dogovorimo, ali mislim da će biti i prijateljskih utakmica sa reprezentacijom Crne Gore - najavila je Marković.

Kapiten Anđelka Radišković također, mada nisu u kompletnom sastavu, ističe pozitivnu atmosferu te se nada da će već sljedeće sedmice raditi u kompletnom sastavu.

- Što se tiče atmosfere i motivacije, toga ovoj ekipi nikada ne manjka. Kao prethodnih godina, mi smo stvarno dobro motivisane i atmosfera nam je odlična. U ovom momentu ne mogu da kažem da li smo jači ili slabiji, sve ćemo vidjeti kada se priključe ostale djevojke, pošto smo stvarno u problem zbog povreda.

Imamo nekoliko djevojaka koje nisu mogle da se odazovu, isključivo iz tih razloga pa sada ne mogu kazati da li smo jači ili slabiji. Ali, ono što mogu da kažem da ćemo mi, kao i do sada, dati sve od sebe.

S obzirom da smo već prošle godine opstali u Zlatnoj ligi, to je bio i nekakav primarni cilj, nadam se da je to neki cilj vrha Saveza, ali i nas djevojaka, kao ekipe. I, onda, da se što bolje spremimo za EP, koje nam dolazi i na kojem ćemo drugi put zaredom smo učesnice. Nadam se da ćemo ove godine da se još bolje i pokažemo - kazala je Radišković.

Već trogodišnji rad sa selektorom Stevanom Ljubičićem, dodaje, garancija je dobrog razumjevanja, ali i igara u nastupima koje ih očekuju ovog ljeta.

Odbojkašice BiH će na EP-u, koje će se igrati od 15. augusta do 3. septembra u Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Estoniji, igrati u grupi B. Protivnice će im biti domaćini te grupe, reprezentacija Italijom, zatim Rumunija, Bugarska, Hrvatska i Švicarska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.