Četvrtak, 29.07.2021.
h

Odbornik SDP-a proslavio neustavni "dan RS-a" u Doboju

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Skupštini grada Doboj Esmin Mahmutović prisustvovao je prijemu kojeg je Gradska uprava organizirala povodom Božića i neustavnog praznika "dan RS-a". Mahmutović je bio jedini odbornik "probosanskih stranaka" koji se odazvao na prijem kojim se veličao praznik kojeg je Ustavni sud BiH proglasio kao neustavan.

Tim je povodom reagirao njegov kolega iz Stranke demokratske akcije (SDA) Sevlid Hurtić. Njegovu reakciju u nastavku prenosimo u cjelosti:

VEZANI TEKST - Denis Bećirović kontra stranačkog kolege: Deveti januar je antiustavni, anticivilizacijski i uvredljiv čin

- Obilježavanje 9. januara je antidejtonski, antiustavni, anticivilizacijski i uvredljiv čin neodgovornih političara u manjem bosanskom entitetu RS, stoji u inicijativi o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve genocida zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirevića (SDP).

Dušebrižna politika SDP-a, na čelu sa predsjednikom Nerminom Nikšićem i osvajačem populističkih izjava Denisa Bećirevića, navodi da se 9. januar može vezivati samo za aktivnosti agresije nad BiH, stvaranje „velike Srbije“, genocid i tako dalje pa i zvuči kao politika koja brine o miru i ustavnom poretku države BiH.

Međutim briga SDP-a i nije kako je prestavljaju gore navedeni. Samim tim u gradu Dobuju imate odbornika Esmina Mahmutovića (SDP) koji je kao jedini Bošnjak danas prisustvovao, uveličao i slavio tzv. „dan RS-a“ u organizaciji Grada Doboja.

Gospodine Nikšiću i gospodine Bećireviću, kako i sami u svojoj inicijativi pozivate na odgovornost pojedinih političara iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, pitam Vas kada će ovakvi istupi Vaših odbornika odgovarati ili se kao takva politika SDP-a svodi samo od Baščarsije do Marijin Dvora.

I za kraj gospodo iz SDP-a, kako i sami kažete: „Obilježavanje 9. januara u bosanskom entitetu je uvredljivo...“. E, pa nemojte nas vrijeđati. Dovoljno smo uvrijeđeni – napisao je Hurtić.

Neustavni praznik je za SDP, čini se, ipak prihvatljiv. Potvrđuje to i potez njihovog Enesa Suljkanovića, delegata iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda entiteta RS koji je odbio potpisati apelaciju Ustavnom sudu BiH o ocjeni ustavnosti novog zakon o praznicima RS-a, po kojem 9. januar ostaje kao praznik u postojećoj zakonskoj regulativi. Apelaciju su potpisali svi ostali delegati iz Kluba Bošnjaka te Željko Stipić (HSP-BiH) i Mijo Perkunić (HDZ 1990) iz Kluba Hrvata.

VEZANI TEKST - SDP-ov Suljkanović obilježavao 9.januar, Bošnjake uvjeravao da im je dobro u RS-u

Dok se visokorangirani zvaničnici SDP-a u javnom diskursu protive obilježavanju neustavnog praznika, njihove kolege u praksi itekako doprinose njegovom obilježavanju i očuvanju. Spekulira se kako je takav odnos itekako povezan sa nedavnim sastankom predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i predsjednika entiteta RS Milorada Dodika.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh