open-navfaktor-logo
search
Upitna stručna sprema
Odgođen izbor sekretara Zajedničke službe PSBiH, DF protiv izbora SDA-ovog Terovića
Na poziciju sekretara Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ponovo je izabran Marin Vukoja, koji je na prijedlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH tu dužnost obnašao i u proteklom mandatu
18.12.2019. u 14:12
get url
text
Kenan Vehabović i Jasmin Terović

Dosadašnji sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kenan Vehabović danas je trebao biti smijenjen sa te pozicije, ali je izjašnjavanje o tom pitanju odgođeno.

Na to je mjesto trebao biti imenovan Jasmin Terović, donedavni direktor Javnog preduzeća Tržnice-pijace Sarajevo i predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Centar Sarajevo.

Zastupnik Demokratske fronte Dženan Đonlagić je problematizirao stručnu spremu predloženog kandidata Jasmina Terovića.

- U biografiji kandidata kojeg smo dobili kao prijedlog u rubrici obrazovanje navedeno je da je završio Fakultet političkih nauka, odsjek Sigurnost. U sistematizaciji radnih mjesta je pod rubrikom Kabinet sekretara Zajedničke službe je naveden uvjet završen Pravni fakultet. Sasvim je jasno da predloženi kandidat ne ispunjava ovu kvalifikaciju – kazao je Đonlagić.

Podsjetio je da su na ovu poziciju u prethodnom periodu uvijek imenovani diplomirani pravnici, te da je i Demokratska fronta u prošlom mandatu promijenila prvobitnog kandidata zbog činjenice da se nije radilo o diplomiranom pravniku.

- Još jednom vam sugeriram da korigirate ovaj prijedlog – dodao je Đonlagić.

Zastupnik SBB-a Damir Arnaut je tokom rasprave istaknuo kako je nezadovoljan činjenicom da od dosadašnjeg sekretara Zajedničke službe nije uspio ishoditi pristup novinara zgradi Parlamentarne skupštine BiH mimo sjednica koje su otvorene za javnost.

- Meni je to neshvatljivo. U parlamentima u najrazvijenim zemljama svijeta postoje novinari koji su akreditirani i oni imaju omogućen pristup tokom radnog vremena – kazao je Arnaut, naglasivši da je izuzetno razočaran jer Vehabović nije imao sluha za ovo pitanje.

Na poziciju sekretara Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ponovo je izabran Marin Vukoja, koji je na prijedlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH tu dužnost obnašao i u proteklom mandatu.

Ranije je, podsjećanja radi, na mjesto sekretarke Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a na prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), imenovana Gordana Živković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.