open-navfaktor-logo
search
Zbog bolesti sutkinje
Odgođen nastavak suđenja bivšim čelnicima GRAS-a
U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je, usljed bolesti predsjedavajuće Sudskog vijeća, odgođeno ponovljeno suđenje bivšem direktoru sarajevskog KJKP GRAS Ibrahimu Jusufraniću i bivšem šefu Turističke poslovnice tog preduzeća Branislavu Petroviću.
16.03.2020. u 14:08
get url
text

Oni se obojica terete za zloupotrebu položaja i ovlasti, a Petrović i za krivotvorenje službene isprave.

Novo suđenje u tom predmetu uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud FBiH djelimično uvažio žalbu Kantonalnog tužilaštva KS i ukinuo prvostepenu odbijajuću, odnosno oslobađajuću presudu bivšim rukovodiocima GRAS-a iz juna 2018. godine, te predmet vratio KSS-u na ponovno odlučivanje.

Spomenutom odbijajućom presudom, odnosno odbacivanjem optužbi, Jusufranić i Petrović su oslobođeni odgovornosti, jer je Sud onda utvrdio "kako se u ovom slučaju radi o presuđenoj stvari (res-iudicata), pozivajući se na ranije Rješenje postupajućeg tužioca o obustavi istrage protiv njih dvojice".

Optužnica Jusufranića tereti da je u svojstvu direktora GRAS-a zloupotrijebio službeni položaj, donošenjem nezakonite odluke o kupovini praonica za autobuse, te da je time oštetio preduzeće za više od 880.000 KM.

Jusufranićev kolega i šura Branislav Petrović je, prema optužnici, zajedno s Jusufranićem pomogao sarajevskoj podružnici njemačke firme "Hellner & More" da pobijedi na tenderu za prodaju reklamnog prostora u vozilima GRAS-a, čime je preduzeće oštećeno za 95.700 KM.

Novo suđenje Jusufraniću i Petroviću počelo je 21. februara, a danas je, kako je planirano, trebalo uslijediti izjašnjenje zastupnika optužbe u vezi s dodatnim dokaznim prijedlogom odbrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.