open-navfaktor-logo
search
Prihvaćen prijedlog
Odgođena kolektivna dženaza u Vlasenici
Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici sutra je trebala biti klanjana 17. kolektivna dženaza vlaseničkim šehidima, ali zbog pandemije koronavirusa Organizacioni odbor je u dogovoru s Muftijstvom tuzlanskim i reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovićem donio odluku da se dženaza odgodi za april 2021. godine.
17.04.2020. u 14:18
get url
text

- Prijedlog su podržali i članovi porodica koje su dale svoj pristanak za ukop pronađenih posmrtnih ostataka svojih najdražih. Održali smo potom telefonsku sjednicu Organizacionog odbora i donijeli odluku o prolongiranju dženaze za april 2021. godine - kaže Zajim Mahmutović, predsjednik Organizacionog odbora za održavanje 17. kolektivne dženaze u Vlasenici.

Vlasenički imam Nurdin ef. Grahić ističe kako je zdravlje svih ljudi na prvom mjestu i da u vrijeme pandemije koronavirusa nije moguće organizovati kolektivnu dženazu.

- Porodice ubijenih šehida su uglavnom van granica BiH. Ukoliko bi se dženaza klanjala, oni bi krenuli za Vlasenicu, ali znate da bi morali ostati u karantinu na granici. Znate i da osobe koje su starije od 65 godine ne bi mogle prisustvovati dženazi. Zbog svih tih okolnosti donijeli smo odluku da dženazu prolongiramo za idući april - kaže Nurdin ef. Grahić.

Do kraja marta 2020. godine potvrđena je identifikacija tri vlasenička šehida, ali efendija Grahić ističe kako se broj identifikovanih uvijek poveća pred samo klanjanje dženaze. U Vlasenici su svjesni kako je proces ekshumacija i identifikacija usporen, a otežavajuća okolnost je i ta što se identifikacije obavljaju u Holandiji.

Rezultat velikosrpske agresije u Vlasenici je 2.500 ubijenih civila. Od tog broja ubijeno je 2.227 muškaraca i 223 žene. Među njima je 288 maloljetnika, a najmlađa žrtva je Aida Ahmetović koja je imala 18 mjeseci kada je ubijena. Najstarija žrtva je Mujo Begić, koji je ubijen u 89. godini.

Zbog monstruoznih zločina počinjenih u vlaseničkom kraju pravomoćno su osuđena tek trojica zločinaca. U Haškom tribunalu osuđen je Dragan Nikolić Jenki, koji je već izdržao kaznu i u međuvremenu preminuo. Sud BiH pravomoćno je osudio Predraga Bastaha Cara i Gorana Viškovića Vjetra i oni se nalaze na izdržavanju kazne.

Krajem 2017. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu i protiv Miće Kraljevića, aktuelnog načelnika Opštine Vlasenica, te Radenka Stanića i Gorana Garića. Suđenje je u toku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.