open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Odgođeno izricanje presude Ostoji Stanišiću
Razlog odgode je što se radi o kompleksnom predmetu, te je Vijeću potrebno još vremena za donošenje odluke, pojasnili su iz Suda BiH
26.09.2018. u 12:46
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine odgodio je sutrašnje izricanje presude na obnovljenom suđenju Ostoji Stanišiću, optuženom za pomaganje genocida u Srebrenici, te odredio novi termin – 2. oktobar.

- Razlog odgode je što se radi o kompleksnom predmetu, te je Vijeću potrebno još vremena za donošenje odluke - pojasnili su iz Suda BiH.

U januaru ove godine Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je Stanišiću osuđujući dio presude za pomaganje pri činjenju genocida u Srebrenici, kojom je osuđen na 11 godina, dok je za Marka Miloševića potvrđena prvostepena oslobađajuća presuda.

Stanišić, bivši komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen je krivim zbog učešća u zločinu počinjenom na brani u Petkovcima, gdje je strijeljano više stotina zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice. Istom prvostepenom presudom oslobođen je Milošević, bivši Stanišićev zamjenik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.