Predmet Volan

Odgođeno suđenje automafijašima: Vasković zbog metka u stomaku nije mogao izdržati

Objavljeno: 14.03.2019. u 15:50 Autor: E. F.

Optuženi automafijaši tražili da im se  "prošire" mjere zabrane kretanja kako bi mogli brinuti o djeci 

Optuženi Vasković prilikom dolaska na sud

FOTO: Muhidin Živojević

U Sudu BiH danas je odgođeno suđenje Danilu Cicoviću i ostalim optuženima u predmetu Volan, a koji se terete za krađe stotina automobila na području Sarajeva vrijednih nekoliko miliona KM.

Suđenje je odgođeno na zahtjev Dalibora Vaskovića, jednog od optuženih, a koji je Sudu BiH dostavio dokumentaciju prema kojoj nije fizički u stanju pratiti suđenje zbog jakih bolova koje mu prouzrokuje dio metka u prednjoj strani trbušnog zida.

Iako je optuženi spomenutu dokumentaciju Sudu dostavio još jučer, to sud nije odmah uvjerilo da bi trebao odgoditi ročište. Međutim, Vasković, koji se ipak pojavio danas u sudnici, nije mogao sjediti te je kazao kako trpi užasne bolove.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović je u sudnici pročitala nalaz hirurga i ljekara opće prakse koje je dostavio Vasković te istakla kako se u tim nalazima ne navodi da je njegovo stanje teško ili hitno te da stoga sud nije ubjeđen da Vasković ne može pratiti pretres.

- Hirurg je napisao da se u prednjem dijelu zida nalazi komad metka već sedam godina te je zakazao kontrolu uz nalaz ultrazvuka. Ne stoji da je bilo šta hitno. Ljekar opće prakse preporučio mirovanje jer zbog dugotrajnog sjedenja ili stajanja može doći do pogoršanja. Ovi nalazi nisu dovoljni, ništa ne govore - kazala je sutkinja Mašović.

Advokat optuženog sutkinju je uvjeravao da njegov klijent trpi jake bolove i da on nije medicinski obrazovan te da nije mogao reći ljekaru šta da napiše. Sudu se obratio i sam optuženi.

- Mene su, časni sude, donijeli ovdje. Ja u srijedu imam zakazanu operaciju u bolnici u Foči u 11 sati, ukoliko svi nalazi budu dobri i ukoliko se metak bude učahurio, oni će ga izvaditi - kazao je Vasković.

Sud zbog nedostatka adekvatne dokumentacije nije bio ubijeđen u tvrdnje optuženog ali je suđenje ipak odgođeno te zakazano za narednu sedmicu.

- Sudu dostavite svu potrebnu dokumentaciju nakon koje ćemo odlučiti o tome da se izvrši vještačenje. Ukoliko se pokaže da ste neopravdahno uzrokovali odgodu današnjeg ročišta, sve troškove ćete platiti - kazala je sutkinja Mašović.

Nakon ove odluke Vasković je napustio sudnicu, a uslijedilo je izjašnjenje odbrana nekoliko optuženih u odnosu na mjere zabrane koje su im izrečene i koje im uskoro ističu. Nekoliko njih je tražilo da se proširi područje njihovog kretanja novim mjerama jer moraju da brinu o svojoj djeci.

Foto: Muhidin Živojević

Tako advokatica Vladimira Krsmanovića je tražila da se mjere zabrane izmjene i da se njenom branjeniku dozvoli kretanje van općine Sokolac odnosno na područlju Istočnog Sarajeva kako bi mogao tražiti i posao. Vladano Adamović, advokat Enisa Mandala, isto je tražio i za svog branjenika.

- Molim sud da dozvoli mom branjeniku da se krće na području Sarajeva jer ima troje maloljetne djece, od kojih je jedno beba čija potreba za medicinskom njegom prevazilazi područje općine Ilidža. Za njegovu suprugu veoma je teško sa troje male djece ići u Sarajevo ljekaru. Istovremeno niko ne radi pa su oni prisiljeni živjeti od pomoći rodbine - kazao je Adamović.

Mandal je nedavno prekršio svoje mjere zabrane pa se umjesto u 10 sati policiji javio sa više od sat vremena zakašnjenja. Na upit sutkinje Mašović pojasnio je da se to dogodilo zbog odlaska njegove supruge ljekaru sa bebom koja boluje krzamak.Kako je pojasnio, on je za vrijeme njenog odsustva morao ostati sa drugo dvoje djece.

Šire kretanje i izmjene mjera zabrane za svog klijenta Srećka Mandića tražila je i advokatica Nina Kisić. Ona je naglasila da je i njen klijent nedavno postao otac trećeg djeteta te da je njegova supruga imala težak porod.

- Odlazak ljekaru djeteta zahtjeva njegovo kretanje na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva - kazala je advokatica.

Kretanje na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva zatraženo je i za Punišu Purkovića, a zbog njegove potrebe da često odlazi ljekaru.

Tužilac Džermin Pašić usprotivio se ovakvim zahtjevima te je istakao da, što se njega tiče, ostaje kod prijedloga da svi optuženi u ovom predmetu budu u pritvoru.

- Nigdje ne bi bilo moguće tražiti šire kretanje za optužene koji se terete da su počinili veliki broj krivičnih djela, koji su povratnici, koji su ranije osuđivani za ta ista djela. To nema smisla, pa Enis Mandal je krao tokom izdržavanja zatvorske kazne odnosno vikendom, kada bi izlazio na dopust i sada bi ga trebalo pustit da se kreće po Sarajevu - kazao je Pašić.

Odluka suda o mjerama zabrane za optužene biće donesena naknadno.

Foto: Muhidin Živojević

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije