navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prehrana i zdravlje

Odgovor će vas iznenaditi: Šta je zdravije - riža ili tjestenina

Ugljikohidrati poput riže i tjestenine važni su izvori nutrijenata bez obzira sadrže li cjelovite žitarice, navodi nutricionistica Natalie Rizzo.

Objavljeno: 13.06.2022. u 22:40
get url
text

Iako je tjestenina poznata po tome da će aktivnim pojedincima dati energiju kako bi izdržali sve napore, mnogi se pitaju, je li stvarno superiorna kada je u pitanju riža?

Tjestenina je poznata po tome da pomaže sportašima kod izdržljivosti upravo radi ugljikohidrata koje sadrži, piše bicycling.com.

Jedna porcija sadrži oko 220 kalorija i 43 grama ugljikohidrata, a ona koja je od cjelovitih žitarica ima više vlakana i lakša je u za probavu od tjestenine koja to nije.

No bilo kakvu tjesteninu jeli i dalje sadrži oko osam grama proteina po porciji.

Tjestenina je tehnički više procesuirani proizvod od riže, koja je cjelovita žitarica.

Kada se govori o procesuiranoj hrani, mislimo na to kako su zaslađena pića i namirnice puni šećera koji imaju negativan utjecaj na zdravlje, pa mogu uzrokovati dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost, kako stoji u rezultatima studije iz 2020. godine, objavljene u magazinu Nutrients.

No procesuirana tjestenina ne razlikuje se od hljeba i može biti zdrava.

Hljeb isto ima dodanih šećera i raznih dodatak. Tjestenina je samo pšenica i voda, a sadrži i vitamin B, navodi Rizzo.

Tjestenina može biti nešto lakša za pripremu od riže, osim ako ne koristite onu instant rižu - a ako ste sportista, svi znamo koliko je vrijeme važno.

Proteklih godina proizvođači su počeli tjesteninu pripremati i od drugih namirnica, pa postoji ona od leće, slanutka i graška.

Upravo takve tjestenine sadrže više nutrijenata, proteina i vlakana, ali manje ugljikohidrata.

Iz nepoznatih razloga Rizzu, ljudi češće posežu za rižom jer žele nešto zdraviji obrok, a ona kaže da ne zna od kud stigma da je riža zdravija od tjestenine.

- Riža se često koristi u raznim kuhinjama i smatra se zdravijom - navodi.

Jedan manja porcija riže sadrži oko 250 kalorija i oko 53 grama ugljikohidrata i tu se primjećuje razlika.

Upoređena s tjesteninom, riža - smeđa ili bijela - sadrži manje proteina i vlakana.

Proteina ima dva grama, tjestenina osam. U njoj se nalazi jedan gram vlakana, a u tjestenini dva i po.

Riža sadrži vitamine i minerale koje tjestenina nema, a tu su folna kiselina, željezo, cink, ali radi se o malim količinama. Za one koji izbjegavaju gluten u prehrani, riža je dobar odabir.

Crna riža, koja je poznata još pod nazivima divlja i zabranjena riža, zapravo bi redovno trebala biti dio vaše prehrane. Naime, ova riža ima puno više zdravstvenih prednosti nego bijela i smeđa riža.

Kao i druge vrste riža, već se hiljadama godina konzumira u Aziji, a smatra se da su je stoljećima smjele koristiti tek kineske kraljevske porodice.

Bogata je snažnim antioksidansima, dijetalnim vlaknima, a poznata je i po svojim protivupalnim svojstvima.

Navodi se kako pomaže u borbi protiv dijabetesa, raka, bolesti povezanih s krvožilnim sistemom, a dobar je izbor i ako želite smršati.

U 50 grama, odnosno jednom serviranju, ima 160 kalorija, a u njima se nalazi gram i po masti, 34 grama ugljikohidrata, pet grama bjelančevina i četiri posto dnevnog preporučenog unosa željeza.