open-navfaktor-logo
search
Napravljen prvi korak
Odgovor na sigurnosne izazove: Dodatnih 15 miliona za MUP, robne rezerve i Civilnu zaštitu TK
S ciljem pokretanja konkretnih aktivnosti u pogledu dodatnog kadrovskog i materijalnog-tehničkog opremanja Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK), Kantonalne uprave civilne zaštite i Direkcije robnih rezervi TK, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar finansija TK Suad Mustajbašić danas su upriličili sastanak sa čelnicima ovih kantonalnih institucija, saopćeno je iz Kantonalne vlade.
02.03.2022. u 18:35
get url
text
Sastanak u Vladi TK
Sastanak u Vladi TK

Premijer TK, koji je imenovan u ponedjeljak, u svom ekspozeu je najavio da će Vlada TK izdvojiti petnaest miliona konvertibilnih maraka za ove namjene. S tim u vezi, danas je sagledana situacija u sva tri navedena resora, prepoznat je prostor za neophodne intervencije te su u skladu s tim određeni pravci budućeg djelovanja.

- Aktuelna situacija kako u regionu, tako i na globalnom planu pred nas stavlja izazov za koji moramo pronaći što adekvatniji odgovor. U tom smjeru danas smo sagledali stanje u oblasti sigurnosti, civilne zaštite i robnih rezervi. Postavili smo određene zadatke da se Vladi TK u što kraćim rokovima dostave potrebe za nabavku neophodnih materijalno-tehničkih sredstava, kadrovsko popunjavanje te nabavku životnih namirnica, a sve kako bismo, kao Vlada, što prije stvorili pretpostavke za njihovu nabavku - kazao je danas premijer Halilagić.

Direktor uprave policije MUP-a TK Dževad Korman je istaknuo da je stanje sigurnosti u Tuzlanskom kantonu zadovoljavajuće, da su svi parametri na zadovoljavajućem nivou, ali da situacija na globalnom planu uzrokuje i određeni osjećaj nesigurnosti kod građana Tuzlanskog kantona.

Iako su u proteklom periodu napravljeni određeni pomaci, još postoji potreba za dodatnim ulaganjima kako u oblasti robnih rezervi, tako i u oblasti civilne zaštite, a sve kako bi se sigurnost građanstva podigla na viši nivo, složili su se direktori Kantonalne uprave civilne zaštite Mirzad Fazlić i Kantonalne direkcije robnih rezervi Almir Žilić, saopćeno je iz Vlade TK.

Ministri unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović i finansija Suad Mustajbašić podržali su današnji plan te najavili da će resorna ministarstva i Vlada u cjelini, rebalansom budžeta TK, koji je već u pripremi, iznaći sredstva za realizaciju najavljenih aktivnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.