Odluka o nižim carinama omogućila otvaranje 1.200 novih radnih mjesta

objavljeno: 10.07.2018. u 15:24

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je rekao da je odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih vrsta robe u BiH u 2017. godini donijela odlične rezultate. 

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u utorak organizovala je konferenciju za novinare povodom analize efekta primjene Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba u Bosni i Hercegovini (BiH), prenosi Anadolu Agency (AA). 

-Riječ je o 57 tarifnih linija koje je koristilo više od 200 kompanija u BiH. Mi smo izvukli rezultate samo za 23 najveće, a rezultati pokazuju da su ove kompanije samo po osnovu suspenzije carinskih stopa zaposlile više od 1.200 radnika i da su povećale izvoz na tržišta CEFTA-e, EU i trećih zemalja za više od 150 miliona KM. Zbog podsticajnih mjera te 23 kompanije su u svoje nove pogone, rekonstrukciju i nabavku mašina uložile blizu 50 miliona KM - rekao je Šarović.

Također je dodao da bi ovo trebalo da bude jedna u nizu mjera kojim bi se podržale bh. kompanije.
Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, rekao je da oko 40.000 radnika direktno ubire plodove odluka Vanjskotrgovinske komore BiH.

-Ministar Šarović je saslušao interese privrednika koji su preko odbora u komori iznijeli svoje zahtjeve nakon čega smo ih mi obradili. Značajnim izvozom i povećanjem proizvodnje samo se multiplicara dobit u budžetu i našim kompanijama - rekao je Vasić.

Trenutno pet grana ulazi u odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba u BiH, to su tekstilna, kožarska, hemijska, metalna i prehrambena industrija.

Na konferenciji se novinarima također obratio Radovan Pazurević, vlasnik preduzeća Sanino, koje je lider obućarske industrije ne samo u Derventi, već i šire. Poduzeće je najpoznatije po svojoj saradnji s Adidasom u proizvodnji kopački.

Pazurević je rekao da sektor kože, tekstila i obuće u BiH zapošljava preko 40.000 hiljada radnika. Vrijednost izvoza u prvih pet mjeseci u 2018. godini iznosila je preko 680 miliona KM. Izvoz je povećan u odnosu na isti period prošle godine za preko tri posto. 

-Ovo je samo jedan korak u nizu drugih koji bi morali podsticati privredu, podsticaji su bitni ali nisu neophodni. Ja bih volio da ovo postanu sistemske mjere i da se jednom stavi tačka na ovo pitanje - dodao je Pazurević.

Pazurević je također ukazao na problem izvoza sirovina za proizvodnju kože u BiH.

-Treba započeti supstituciju uvoza, uvozimo kožu kao gotov materijal, a izvozimo sirovine. Nemamo baznu industriju, nemamo kožara, a opet imamo rezultate - dodao je Pazurević. 

Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba trajala je do 31. 12. 2017. godine.