open-navfaktor-logo
search
Izvršni odbor SDA
Odluka pada sutra: Ko je u konkurenciji za mandatara nove Vlade TK
Izvršni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzlanskog kantona (TK) sutra odlučuje o mandataru za sastav nove kantonalne Vlade. Dobro upućeni u odnosne unutar kantonalne organizacije SDA, kažu nam da niko sa sigurnošću ne može reći ko će dobiti podršku pomenutog stranačkog tijela.
17.02.2022. u 19:10
get url
text
Sjedište Vlade TK: Ko će biti mandatar?
Sjedište Vlade TK: Ko će biti mandatar?

- SDA je ozbiljna stranka i ne želimo licitirati s imenima. Nakon sjednice Izvršnog odbora ćemo izaći s imenom mandatara pred javnost - rekao je jučer predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK Fahrudin Skopljak.

Pozicija mandatara, kako saznajemo, prvo je ponuđena dr. Denijalu Tulumoviću, ali on nije izrazio spremnost da preuzme funkciju. Podsjećamo, Tulumović je u ovom mandatu već bio premijer TK, ali je smijenjen početkom prošle godine.

Jedno od imena koje se pominju u kontekstu mandatara je i Began Muhić, generalni konzul BiH u Stuttgartu. S obzirom na dužnost koju trenutno obavlja, upitno je kada bi Muhić mogao preuzeti premijerske obaveze. Naime, njega s pozicije generalnog konzula mora razriješiti Predsjedništvo BiH, a u situaciji kada imamo blokade državnih institucija, upitno je kada bi se to moglo desiti. Također, napuštanje diplomatske pozicije zahtijeva mnogo protokolarnih obaveza, kako u diplomatskom predstavništvu, tako i u zemlji domaćinu, a ni to se, kažu nam upućeni, ne može obaviti u nekoliko dana.

Kako saznajemo, u užem izboru je i Irfan Halilagić, predsjednik SDA u Lukavcu i kandidat za načelnika ovog grada na posljednjim Lokalnim izborima. Halilagić ima 34 godine, diplomirani je pravnik i predstavlja "mlađu struju" u SDA TK.

Ko god bude mandatar, do izbora ostaje manje od osam mjeseci, tako da će najveći dio rada biti obilježen predizbornom kampanjom, a svaki korak bit će pod budnim okom javnosti.

Ime mandatara bit će objavljeno na press konferenciji koja je zakazana za sutra u 17 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.