Memorandum je prevashodno usmjeren na uspostavljanje saradnje na realizaciji projekta izgradnje autoputa/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo. 

- Istovremeno se stvara mogućnost za saradnju u vezi sa izgradnjom i rekonstrukcijom drugih drumskih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko Distriktu BiH. Praktično će na ovaj način započeti operativne aktivnosti na realizaciji Memoranduma o razumijevanju između BiH i Turske o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima u skladu sa važećim propisima BiH - saopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara.

VEZANI TEKST - Olakšan ulazak stranaca u BiH, ali...: HDZ opet blokirao "puni ekonomski oporavak turizma"

Na današnjoj sjednici je Vijeće ministara usvojilo i odluku kojom se odobrava ulazak i boravak u BiH, pod posebnim uslovima, državljanima Srbije, tačnije učenicima osnovnih škola sa područja Kosova, bez važećih putnih isprava, u periodu od 19. do 27. juna, radi studijskog putovanja - ekskurzije.

- Riječ je o 579 učenika u dobi od 10 do 15 godina koji dolaze organizovano u dvije grupe i tokom sedmodnevnog boravka će biti smješteni u lokalne zajednice u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH. Organizator ove posjete - humanitarno udruženja građana "Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji" iz Banje Luke i učenici tokom boravka u BiH dužni su pridržavati se i poštovati sva uputstva i naredbe nadležnih organa BiH, epidemioloških i zdravstvenih službi - istaknuto je iz Vijeća ministara.

Na sjednici danas utvrđen je i prijedlog dopune Sporazuma o finansiranju godišnjeg akcionog programa za BiH za 2019. godinu između Evropske unije i naše zemlje.

Ovom dopunom Evropska unija želi osigurati sredstva kako bi se podržao ekonomski oporavak BiH nakon COVID-19, uvođenjem dvije nove akcije, i to "EU4 mala i srednja preduzeća" s budžetom 14 miliona eura i "EU4trejd" s budžetom četiri miliona eura.

Usvojena je i informacija Ministarstva sigurnosti BiH o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za mart 2021. godine.

Prema toj informaciji, Službi za poslove sa strancima u prva tri mjeseca ove godine je prijavljeno ukupno 2.644 nezakonitih migranta, što je za 41 odsto manje nego u istom periodu 2020. godine. S druge strane, broj prijavljenih nezakonitih migranata u martu je veći za 55 odsto nego mjesec ranije. U strukturi nezakonitih migranata dominantni su Afganistanci (35,8 odsto) i Pakistanci (32,2 odsto%).

VEZANI TEKST - Sarajevo: Migranti pronađeni u kamionu bit će predati Službi za poslove sa strancima

- U prvom tromjesečju ove godine zabilježena su 33 slučaja pokušaja prelaska državne granice skrivanjem migranata u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila, pri čemu su otkrivene 94 osobe, većinom na izlasku iz BiH. Također je otkriveno i 79 krivotvorenih dokumenata, od čega je 26 otkriveno kod državljana iz zemalja visokog migracionog rizika. Služba za poslove sa strancima je u ovom periodu sa teritorije BiH u zemlje porijekla udaljila ukupno 171 osobu, među kojima je najveći procenat migranata napustilo BiH dobrovoljno putem Programa asistiranog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR), te putem sporazuma o readmisiji - dio je informacije.

Kako smo već naveli, Vijeće ministara nije prihvatilo izmjene i dopune Odluke o vizama kojom bi turistima iz Saudijske Arabije bilo omogućeno da uđu u našu zemlju bez viza, a radilo se o privremenoj odluci koja bi trajala do 15. oktobra i donijela bi višemilionsku korist našoj zemlji.

Ipak, Vijeće ministara je usvojilo izmjene i dopune Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se želi pojednostaviti ulazak stranaca, izbjeći ugrožavanje zdravlja građana i očuvati privreda u BiH.

Saopćeni su detalji. Tako se propisuje da se u BiH može ući ako na graničnom prijelazu predoče negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-KoV-2, ne stariji od 48 sati ukoliko dolaze iz zemalja Evrope, a ukoliko dolaze iz drugih zemalja, testove koji nisu stariji od 72 sata do dolaska na granični prelaz BiH.

Također, odobren je ulazak strancima u BiH uz predočenu potvrdu da je vakcinisanje sa dvije doze vakcine protiv COVID-19 završeno prije najmanje 14 dana od dolaska na granični prijelaz, odnosno da je osoba vakcinisana jednom dozom prije 14 i više dana od dolaska na granični prijelaz, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi.

Dozvoljen je i ulazak u BiH strancu sa potvrdom ljekara da je prebolio COVID-19 u periodu od 14 do 180 dana, prije dolaska na granični prelaz BiH.

- Bez ispunjavanja ovih mjera u BiH mogu ući djeca starosti do sedam godina, koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju jedan od četiri tražena dokaza, kao i stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u BiH, ukoliko se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu nakon izlaska i boravka samo u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, pod uslovom da ukupan boravak u ovim državama nije trajao duže od 48 sati od napuštanja teritorije BiH, što se dokazuje otiskom izlaznog, odnosno ulaznog pečata u putnoj ispravi stranca - saopćeno je iz Vijeća ministara.

Također, bez ispunjavanja ovih mjera mogu ući i stranci, državljani Turske koji svakodnevno prelaze granicu BiH radi izvođenja radova na izgradnji mosta Rača u okviru izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo, a prema spisku osoba koji će Ministarstvo komunikacija i transporta dostaviti Graničnoj policiji BiH.