open-navfaktor-logo
search
Okončane procedure
Odobren uvoz 108.000 vakcina AstraZeneca u BiH
Ministarstvo civilnih poslova BiH obaviješteno je da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva izdala rješenje o uvozu vakcina u BiH.
05.03.2021. u 13:20
get url
text

Rješenje je izdato u skladu sa članom 66. stav 7. Zakona o lijekovima i medicinskim pomagalima BiH koji glasi:

"Izuzetno od propisanog odredbom stava (3) ovog člana, ako Vijeće ministara BiH proglasi vanredno stanje, na zajednički prijedlog entitetskih ministarstava zdravstva i Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta, Agencija može odobriti uvoz lijekova koji nisu dobili dozvolu za stavljanje u promet ako su takvi lijekovi neophodni za prevenciju, odnosno otklanjanje posljedica takvog stanja".

Kako je saopćeno iz Ministarstva civilnih poslova BiH, riječ je o 108.000 doza vakcine AstraZeneca. Odabrani veleprometnik, a temeljem prethodno provedenog tendera je Hercegovina lijek d.o.o koji je upisan u Registar Agencije za lijekove sa neophodnim GDP certifikatom.

- Dakle, Ministarstvo civilnih poslova je nakon svih prethodno poduzetih inicijativa i aktivnosti privelo kraju sve procedure za nesmetanu isporuku vakcina za BiH. Ovim činom se stječu svi uvjeti da vakcine nesmetano počnu pristizati u BiH, a za dobrobit žitelja BiH - zaključili su iz Ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.