Odobrena višemilionska pomoć za socijalno ugrožene borce u FBiH

Objavljeno: 14.12.17 u 17:50

Federalna vlada je danas usvojila Odluku o usvajanju programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera pojedincima za rješavanje socijalno-statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica, utvrđenog Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2017. godinu. 

Foto: ILUSTRACIJA
Foto: ILUSTRACIJA

Riječ je o iznosu od sedam miliona KM odobrenih za rješavanje statusnih pitanja pripadnika boračkih kategorija koji se nalaze u stanju potrebe. Pravo na korištenje ovih sredstava imaju pripadnici ovih kategorija pod uslovom i na način koji je utvrđen Odlukom i za koja će biti raspisan javni poziv.

Kao što je Faktor ranije pisao, pomoć za borce u stanju socijalne potrebe će, ovisno o broju mjeseci provedenih u vojsci, iznositi od 83 KM do 209 KM.

Federalna vlada je na današnjoj sjednici izmjenila Odluku o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti. U ovoj odluci navedeno je da će subvencije biti iskazivane na računima za utrošenu električnu energiju do roka koji naknadno bude određen, što Vlada FBiH periodično i čini. Današnjom izmjenom, ovaj rok je produžen do 30.6.2018. godine.

Vlada FBiH je odobrila dodjelu preostalog dijela grant sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije s ciljem izmirenja uplate doprinosa za PIO i penzionisanja 29 zaposlenika u iznosu od 409.137,11 KM.
Od ukupnog iznosa, za penzionisanje pet radnika KTK Visoko d.d. Visoko odobreno je 14.686,08 KM, a Željezari Zenica d.o.o Zenica 394.451,03 KM za 24 zaposlenika.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će s korisnicima sklopiti ugovore o dodjeli grant sredstava, s definisanim pravima i obavezama. Privrednim društvima koja zaključe ugovor, a u skladu s dostavljenim spiskovima zaposlenika koji su stekli uslove i ostvarili pravo za odlazak u penziju, sredstva će biti uplaćena na račun Federalnog zavoda PIO.

Federalna vlada je danas dala saglasnost na Odluku Upravnog odbora Finansijsko-informatičke agencije o dopunama Odluke o naknadama za usluge.
Potvrda o glavnom računu ubuduće će koštati pet KM, a standardni pregledi finansijskih rezultata poslovanja u privredi, poslovanja privredne grane i poslovanja djelatnosti bit će naplaćivani po 100 KM.