open-navfaktor-logo
search
Trgovina utjecajem
Određen pritvor Mustafi Vrabcu, uposleniku Tužilaštva koji se lažno predstavljao kao istražitelj
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i odredio jednomjesečni pritvor Mustafi Vrabcu, uposleniku Tužilaštva Bih, osumnjičenom za primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.
12.01.2023. u 14:38
get url
text

Kako je saopćeno iz Suda BiH, pritvor po ovom rješenju može trajati najduže do 9. februara ili do nove odluke Suda.

Određen je, pored postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo za koje se tereti i zbog postojanja posebnog pritvorskog razloga - bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke ili eventualne saučesnike, odnosno da bi mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za ovaj krivični postupak.

Vrabac je pod istragom da je, u proteklom periodu, stupio u kontakt sa jednom osobom te tražio za sebe nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura, kako bi u svojstvu službene osobe i uposlenika Tužilaštva BiH pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za navodnog osumnjičenog.

On je mjesecima bio pod posebnim istražnim radnjama, a u svojim nezakonitim poslovima predstavljao se kao istražitelj Tužilaštva Dejan, iako je obavljao poslove šefa vozača u Tužilaštvu.

Prilikom praćenja snimljen je kako od jedne osobe uzima 10.000 eura, nakon čega je i uhapšen.

Uhapšen je u Sarajevo City Centru, a naložena je njegova suspenzija i udaljenje iz Tužilaštva BiH.

Žalba protiv rješenja Suda ne zadržava njegovo izvršenje, naveli su iz Suda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.