open-navfaktor-logo
search
Postignut dogovor
Odrediti dan Prve osnovne škole u Srebrenici nevezan za Svetog Savu
 U Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici sporazumno će biti određen dan škole koji se neće vezivati isključivo za 27. januar i Svetog Savu.
25.02.2020. u 16:50
get url
text

Danas je u Banja Luci održan sastanak ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Natalije Trivić, kojem su prisustvovali načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić, predsjednik Skupštine općine Srebrenica Nedib Smajić, vršilac dužnosti direktora Prve osnovne škole Dragi Jovanović, pomoćnik direktora Amela Hadžić, predsjednik Savjeta roditelja Mirnes Zahirović i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

- Već je učinjen jedan korak, zahtjev u vezi formiranja Savjeta roditelja je ispunjen, a dogovoreno je da se Školski odbor popuni još jednim članom iz reda bošnjačkih roditelja - izjavio je Zahirović i dodao da će se raditi i na ostalim zahtjevima vezanim za sporne lekcije i nacionalnu grupu predmeta.

Natalija Trivić rekla su da nakon posljednih dešavanja u Srebrenici odlučili da održe sastanak i pronađu rješenja koja će niti u korist učenika.

Pojasnila je da će svi razredi u Savjetu roditelja imati predstavnika srpskog i bošnjačkog naroda.

- Zaključili smo da nije nikakav problem da se pored školske slave Sveti Sava koja se obilježava u svim školama u RS-u odredi jedan datum koji će biti usaglašen kao dan učeničkih postignuća u Srebrenici u osnovnoj školi, jer u RS-u ima i drugih škola koji imaju različito obilježavanje kako školske slave Sveti Sava, koja je jedinstvena u odnosu na obilježavanje dana škole kao datuma svojstvenog za tu školu - rekla je ona.

Ona je istakla da je ministarstvo stati iza svakog djeteta i roditelja bez obzira na nacionalnost, iz razloga što djeca u školi treba da uče da stiču znanja, a ne da budu predmet zloupotreba.

- U tom smislu, apelujem još jednom na sve u lokalnoj zajednici da tražimo najbolja rješenja, da napravimo ambijent u Srebrenici da djeca imaju nesmetanu nastavu da se bave svojm dječjim učeničkim zadacima i zahtjevima i da zapravo imaju svoje zdravo djetinjstvo -  kazala je ona.

Medije je zamolila da budu transparentni i istiniti jer "dešavalo se da usljed određenih incidenata budu različite prozivke koje se dalje proširuju u smislu dizanja tenzija koje su bespotrebne".

- Poručila bih svima u Srebrenici da je bezbjednost potpuno uredu - rekla je ona i apelovala da se svi suzdrže od zloupotreba što se tiče đaka.

Odgovarajući na pitanja novinara da li je bilo govora o nazivu jezika koji se upisuje u đačke knjižice Trivić je rekla da "bosanski jezik nije ustavna kategorija RS-a niti je definisan i Dejtonskim mirovnim sporazumom".

Grujičić je istakao da sve što iz Srebrenice dolazi putem medija nije tačno i da pokušavaju kroz razgovore da rješavaju sve situacije i probleme.

- Moramo utjecati i na roditelje i na učenike da škola ne smije da se politizuje - kazao je on.

On je rekao da pojedinci zloupotrebljavaju situaciju i od bezazlenih situacija stvore priču i ambijent koji nije oličenje Srebrenice.

- Ne podržavam nikakvu diskriminaciju niti vršnjačko nasilje. Moramo  da utječemo i na sebe i na roditelje i na politiku i da školi damo punu podršku u rješavanju problema u institucijama, a ne putem medija i na ulici - kazao je Grujičić.

Nedib Smajić rekao je da očekuje da brzo počne realizacija dogovorenog.

- Što se tiče ostalih spornih stvari koje su navedene u zahtjevu roditelja smatram da mi to na lokalnom nivou s rukovodstvom škole možemo riješiti - rekao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.