Održan sastanak: Da li će "Dan D" spasiti bh. košarku?

Objavljeno: 14.06.17 u 14:32

Predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine danas su održali sastanak radi rješavanja finansijskih problema tog saveza, čije je djelovanje opterećeno poreznim dugovanjima.

 

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Suvad Džafić nakon sastanka je izjavio da se ova institucija "u svom kapacitetu uključila u rješavanje ovog problema, koji je u jednom periodu rastao".

- Najveći dio sastanka odnosio se na temu poreskih dugovanja KSBiH prema Federalnoj poreskoj upravi i Upravi za indirektno oporezivanje. Nažalost, postoje dugovanja saveza i za PDV i za direktne poreze. Mislim da je sastanak u tom dijelu bio konstrutivan i da će problemi koji se tiču dugovanja biti riješeni - kazao je Džafić.

Dodao je da ne postoji način i zakonska mogućnost da Ministarstvo civilnih poslova pokriva nečije dugove, ali da postoji mogućnost rješavanja problema kroz vanredne pravne lijekove.

- Došli smo do nekih informacija za koje ni mi nismo znali, u smislu da li je KSBiH u sistemu PDV-a ili nije. To je ono što je bilo do nas. U nadležnosti je svih institucija, koje pokrivaju oblast sporta, entitetskih i kantonalnih minstarstva, da se aktivnije i jače uključe kada je finansijska podrška u pitanju. Košarka je jako važan sport za nas, zato smo mi i prihvatili ulogu medijatora da nešto uradimo - kazao je Džafić.

Generalni sekretar KSBiH u ostavci Dubravko Barbarić kazao je da je na sastanku "načinjen vrlo važan prvi korak za život bh. košarke".

- Ne bih iznosio detalje sastanka, osim činjenice da smo dosta relaksirali odnose kada su u pitanju porezne uprave, što je najvažnije pitanje. Vrlo sam zadovoljan i mogu reći da je ostvaren nekakav moj cilj, a to je da konačno mogu spokojno 'konzumirati' svoju ostavku koja je još data u decembru prošle godine - kazao je Barbarić.

Naveo je da je ukupni dug KSBiH Upravi za indrektno oporezivanje s kamatama narastao na više od 700.000 KM.

- Najveće breme koje imamo je breme poreza. Mi smo u prošloj godini dokazali da se s postojećim dugovanjima, koje smo zatekli, možemo nositi. Mi se samo nismo mogli nositi s dugovanjima koja su nastala kao posljedica istrage Tužiteljstva BiH, koje je poslalo poreske inspekcije u savez. One su utvrdile navedena dugovanja, koja iznose više od 1,2 miliona KM. Postoji dobra volja da se taj problem riješi, relaksira i nađe trajno rješenje, ne samo kada je u pitanju KSBiH, već i ostali sportski savezi - kazao je Barbarić.

Zaključeno je da KSBiH u narednim aktivnostima treba da ostvari direktne kontakte s poreznim upravama.