open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Održan štrajk upozorenja u osam rudnika u FBiH: Novalić tražio pregovore s rudarima, Džindić se oglušio
Radnici sedam rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, kao i zaposleni u Rudniku mrkog uglja Banovići, jutros su održali jednosatni štrajk upozorenja. Oni traže hitno pokretanje pregovora koji će dovesti do potpisivanja kolektivnog ugovora za oblast rudarstva.
26.09.2022. u 09:15
get url
text
Štrajk upozporenja u rudnicima

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH odluku o održavanju štrajka upozorenja donio je 22. septembra, ali od tada nije reagirao Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

VEZANI TEKST - Rudari svih rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH održat će štrajk upozorenja

- Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH 15. augusta 2022. godine socijalnim partnerima uputio je inicijativu za vodenje pregovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH. Potom su upravni odbori reprezentativnih sindikata za djelalnost rudarstva u FBiH uputili zajednički akt po navedenom pitanju 17. augusta 2022. godine, a nakon toga 7. septembra te 20. septembra i urgenciju za otpočinjanje pregovaračkog procesa i dostavljanje konačnog stava socijalnih partnera o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora - navodi se u odluci Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, koju potpisuje predsjednik Sinan Husić.

Prije odluke o štrajku upozorenja federalni premijer Fadil Novalić uputio je više dopisa ministru Džindiću.

- Dana 7. septembra 2022. godine moj ured Vam je uputio akt kojim je zatraženo postupanje u skladu s nadležnostima Ministarstva, u vezi s prijedlogom izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u FBiH. U Vašem odgovoru od 14. septembra neosnovano ste i paušalno konstatovali da su aktivnosti oko pregovaranja u pogledu Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u FBiH u nadležnosti Ureda premijera - navodi se u Novalićevom dopisu datiranom 20. septembra pod oznakom hitno.

{$galerijaFotografija}

Premijer FBiH u dopisu je podsjetio ministra Džindića "na odredbe člana 9, Zakona o ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, prema kojima je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo za, između ostalog, obavljanje upravnih, stručnih i drugih poslova koji se odnose na ostvarivanje nadležnosti FBiH u oblasti rudarstva".

- Prema tome, nosilac aktivnosti u oblasti rudarstva je jedino i isključivo Vaše ministarstvo - istakao je, između ostalog, Novalić u dopisu Džindiću.

Novalić je, nakon što je dobio najavu štrajka upozorenja, 23. septembra uputio još jedan dopis Džindiću pod oznakom hitno, u kojem navodi da je potrebno "poduzeti aktivnosti u skladu sa nadležnostima Ministarstva".

Kako nam je rečeno u Sindikatu radnika rudnika Federacije BiH, resorno ministarstvo nije poduzelo ništa da spriječi štrajk upozorenja.

Rudari
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.