Vrhovni sud FBiH

Održana žalbena sjednica na prvostepenu presudu Sefiću, porodice stradalih zadovoljne

Objavljeno: 15.04.2019. u 16:41 Autor: B. P.

Današnjoj sjednici u Vrhovnom sudu FBiH prisustvovali su i očevi stradalih djevojaka

Sanjin Sefić tokom suđenja u sarajevskom Kantonalnom sudu

FOTO: Arhiv

U Vrhovnom sudu FBiH danas je održana sjednica po žalbama Tužilaštva i odbrane na prvostepenu presudu Sanjinu Sefiću, kojom ga je u septembru prošle godine Kantonalni sud u Sarajevu osudio na 14 i po godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj su poginule studentice Edita Malkoč i Selma Agić.

Kako nam je kazala Adela Duraković, pravna zastupnica porodica Malkoč i Agić, današnjoj sjednici prisustvovali su i očevi stradalih djevojaka.

- Mi smo zadovoljni sjednicom, pošto smo žalbu uložili i mi kao oštećeni. Federalna tužiteljica je iznijela žalbu. Svidjelo nam se respektovanje od strane Vrhovnog suda FBiH prema meni kao opunomoćenici, te porodiciama djevojaka, jer je ovo prvi put da u sudnici imamo jednaka prava i možemo jednako dati svoju riječ - kazala je Duraković.

Dodala je kako će odluka o žalbi biti donesena u zakonskom roku. 

- Prema našim procjenama, presuda bio trebala biti ukinuta zbog povrede postupka. Mi to podržavamo jer je u presudi navedeno da one nisu bile na pješačkom prijelazu, te da je Sefić vozio 65 kilometara na sat, što nije moguće. Biće nam drago da se ukine presuda, ne zbog visine kazne, nego zbog činjenica i onoga što stoji u njoj - istakla je naša sagovornica. 

Presudom sarajevskog Kantonalnog suda krivice su tada oslobođeni Sanjinova sestra Sara Sefić, te Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, koji su se teretili za pomaganje Sefiću nakon nesreće.

Sefiću je za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja koje je za posljedicu imalo smrt dvije osobe dosuđeno 14 godina, a za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći godina zatvora, što mu je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 14 i po godina.

Tokom izricanja presude, navedeno je da je Sefić prošao kroz crveno svjetlo brzinom od 65 kilometara na sat dok je pješacima bilo zeleno svjetlo za prelazak preko pješačkog prelaza.

Selma Agić iz Bugojna je preminula na mjestu nesreće, dok je Edita Malkoč iz Bosanske Krupe preminula na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Sefić je, prema navodima iz optužnice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, 10. oktobra 2016. godine u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, vozeći velikom brzinom, automobilom udario djevojke, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Istu noć, preko Graničnog prijelaza Uvac pobjegao je u Srbiju, gdje je i uhapšen.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije