Oduzeto više od hiljadu pari "adidaski" i "converski"

objavljeno: 13.06.2018. u 13:58

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje na Graničnom prijelazu Rača i na području regionalnog centra Tuzla oduzeli su raznu tekstilnu robu i sportsku obuću u vrijednosti od 75.000 KM.

Službenici UIO iz grupe za sprečavanja krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Tuzla prilikom operativnog rada na putnoj komunikaciji Tuzla – Sarajevo otkrili su 676 komada tekstilnih proizvoda. Radilo se o tekstilu bez bilo kakve dokumentacije o porijeklu. Akcija je urađena u saradnji sa službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona.

Prilikom kontrolnih aktivnosti na Graničnom prijelazu Rača u dva odvojena slučaja pronađena je i oduzeta razna tekstilna roba koja se pokušala prokrijumčariti u BiH. Prilikom vršenja provjera prometa i porijekla roba u još dva odvojena slučaja na području regionalnog centra UIO Tuzla privremeno je oduzeto 1.152 para patika robnih marki Adidas i Converse, saopćeno je iz UIO.

Vrijednost privremeno oduzete robe je 75.000 KM, a protiv počinilaca, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka. U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti službenici UIO koristili su specijalističku oprema za pregled vozila, koju je Upravi donirala Ambasada SAD-a kroz program EXBS.