open-navfaktor-logo
search
NSRS odlučuje
Oduzimanje povelja ratnim zločincima: Inzko će poduzeti korake, ali čeka...
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je početkom februara uputio pismo rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i predsjednicima svih klubova u NSRS-u u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelio osobama osuđenim za ratne zločine.
30.04.2021. u 10:27
get url
text

Inzko je zatražio oduzimanje povelje s odlikovanjima dodijeljenje osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić.

- Vama i NSRS-u dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine - naveo je tada Inzko u pismu predsjedniku NSRS-a Nedeljku Čubriloviću.

Međutim, Narodna skupština RS-a nije ispoštovala ovaj rok. Na posljednjoj sjednici NSRS-a našla se i tačka koja tretira Inzkovo pismo, ali zastupnici o njoj nisu raspravaljali, te je nastavak sjednice zakazana za maj.

- Visoki predstavnik prati sve aktivnosti političkih subjekata kao i institucija u vezi sa svojim zahtjevom da se pravomoćno presuđenim ratnim zločincima oduzmu odlikovanja koja im je dodijelila Narodna skupština Republike Srpske. Kada procijeni da je najoptimalniji trenutak, u korist građana Bosne i Hercegovine i u funkciji pomirenja, poduzet će sljedeće neophodne korake - kazali su za iz OHR-a na upit o tome koje će korake poduzeti Inzko nakon što nije ispoštovan rok.  

U Inzkovom pismu se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada NSRS-a. Navedene povelje dodijelio je Organizacioni odbor, kao ad hoc tijelo, koje su činili svi dosadašnji predsjednici Narodne skupštine, rukovodstvo Devetog saziva i šefovi klubova zastupnika tog saziva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.