open-navfaktor-logo
search
Akcija "Klub"
Oglasili se iz banjalučkog doma zbog sumnji u podvođenje njihovih štićenica
U ovoj ustanovi kažu da su preduzete neophodne mjere s ciljem očuvanja emocionalne stabilnosti djece i mladih, kao i prevencije razvoja društveno neprilagođenih oblika ponašanja
04.06.2019. u 14:15
get url
text

Uprava Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjoj Luci tvrdi da su preduzeli sve mjere sa ciljem zaštite djece i da su kontinuirano sarađivali sa policijom koja je jučer realizovala akciju "Klub".

Kao što smo ranije objavili u ovoj akciji uhapšeno je 11 osoba, među kojima i dvojica muškaraca osumnjičenih da su od 2017. do početka 2019. godine podvodili djevojčice iz banjalučkog doma drugim osobama za seksualne usluge.

- Naša ustanova je u kontinuitetu sarađivala sa policijom i sve eventualne sumnje na zloupotrebu djece i mladih koji borave u domu ili neprimjerene radnje prema njima, odmah su prijavljivane i procesuirane u saradnji sa policijskim službenicima, te su preduzimane mjere u skladu sa instrukcijama - saopćeno je iz Doma "Rada Vranješević".

U ovoj ustanovi kažu da su preduzete neophodne mjere s ciljem očuvanja emocionalne stabilnosti djece i mladih, kao i prevencije razvoja društveno neprilagođenih oblika ponašanja, naročito imajući u vidu stresna i traumatična iskustva koja su prethodila izmještanju djece iz porodica porijekla.

- Obezbijeđene su sve potrebne mjere i resursi sa ciljem njihove zdravstvene i socijalne zaštite. Apelujemo da mediji prilikom izvještavanja uvažavaju zaštitu prava na privatnost i dostojanstvo djece i mladih, te da imaju u vidu rizik od dodatnog traumatizovanja, kao i potencijalne stigmatizacije štićenika koji borave u domu - dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.