open-navfaktor-logo
search
Lider "Četvorke"
Oglasio se Konaković o Srebrenici: Brani SDP, odgovornost prebacuje na druge
Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda i lider sarajevske "Četvorke", oglasio se o današnjoj akciji SIPA-e u Srebrenici u kojoj je uhapšen, između ostalih Bego Bektić, predsjednik tamošnjeg SDP-a, a zbog sumnji u počinjenje krivičnog djela povezanog s izbornim malverzacijama. 
01.12.2020. u 18:00
get url
text
get url
text

SDP i Bektić su, postalo je danas potpuno jasno, na Lokalnim izborima 2020 igrali za Mladena Grujičića, SNSD-ovog kandidata za načelnika i negatora genocida.

Da će SDP u Srebrenici podržati i raditi za Grujičića bilo je jasno mjesecima prije održavanja Lokalnih izbora. Faktor je takvo što dokazao kroz više tekstova objavljenih u posljednjih skoro godinu. Međutim, vrh SDP-a koji je direktno odgovoran jer je Općinski odbor stranke isporučio Bektiću, sve vrijeme je zatvarao oči pred činjenicima koje su dokazivale kuda sve to vodi. Štaviše, SDP BiH je odbio podržati inicijativu "Moja adresa: Srebrenica" i kandidata probosanskih stranaka Aliju Tabakovića. 

VEZANI TEKST - Otjerali Hakiju Meholjića, postavili Begu Bektića: Vrh SDP-a pere ruke, a oni su ga direktno imenovali

Nermin Nikšić, prvi čovjek SDP-a, nedvosmisleno je i u javnosti odbijao podršku te stranke Tabakoviću, istovremeno zanemarujući dokaze da Bego Bektić i drugi pojedinci iz SDP-a u Srebrenici rade za Grujičića. Bitna činjenica je da je Bektića na čelo SDP-a Srabrenica postavio direktno stranački vrh, pa je samim tim stranački vrh i odgovoran. Bektić je, dakle, bio Nikšićev čovjek od povjerenja. 

Kako bi sačuvali vlastite stranačke pozicije i ono malo povjerenja kod građana BiH, vrh SDP-a pokušava se sada izvući, pa su tako smijenili Bektića i raspustili Općinski odbor SDP-a Srebrenica tokom današnje akcije SIPA-e. Ali prekasno. Rukovodstvo SDP-a je sve vrijeme pred očima imalo dokaze o Bektićevoj političkoj saradnji s Grujičićem i nije reagiralo. 

Sad kad je SIPA-a pokucala na vrata SDP-ovcima, u odbranu rukovodstva te stranke uključio se i Konaković. I on pokušava amnestirati Nikšića i Predsjedništvo SDP-a odgovornosti, iako je bjelodano jasno da je eventualna krivična odgovornost na Bektiću, a politička itekako na čelnicima SDP-a. 

- Izdati interes države u Srebrenici može samo nečovjek. Zanemariti stradanje našeg naroda, za novac prodati obraz i čast, mogu samo najgori među nama!
Tužan je dan spoznaja da takvi ljudi žive sa nama. SDP je u teškoj situaciji reagovao adekvatno, u ovim se slučajevima stvari režu odmah, ne čekajući odluke sudova i ne traže se olakšavajuće okolnosti. Pozivam CIK da poništi izbore u Srebrenici i raspiše nove. Potpuno je jasno da je proces kompromitovan. One koji su delegirali članove CIK-a pozivam da ulože maksimum napora da se sramotni izbori ponove. Nemaju Dodik i Čović uticaj u CIK-u, glasno su nam to rekle kolege. Iskoristite sad tu činjenicu! - napisao je Konaković na Facebooku. 

 

 

Osim što brani rukovodstvo SDP-a, Konaković bestidno "vruć krompir" baca u ruke prvenstveno SDA i DF-u, smatrajući ih odgovornim ukoliko CIK ne poništi izbore u Srebrenici. 

VEZANI TEKST - "Nezavisni", a NiP-ov: Kandidat za načelnika Kladuše ljubio zaraženog da dobije koronu, tukao ljude...

U svjetlu dešavanja u Srebrenici, ne treba zaboraviti ulogu njegovog NiP-a u Velikoj Kladuši.

Konakovićeva stranka je u Velikoj Kladuši odbila podržati zajedničkog kandidata probosanskih stranaka za načelnika, čime su doprinijeli pobjedi ratnog zločinca Fikreta Abdića. Sa te strane, Konakovićeva reakcija na današnja dešavanja u Srebrenici je razumljiva, ali ne i moralna. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.