open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Oglasio se mladić priveden tokom inauguracije: Pravi kriminalci su sa kravatama
Krneta tvrdi da je tokom noći koju je proveo u policijskoj stanici bio izložen fizičkoj i psihičkoj torturi
20.11.2018. u 16:37
get url
text

Dvadesetjednogodišnji David Krneta iz Banje Luke, koji je uz upotrebu sile uhapšen sinoć kod Palate RS-a u vrijeme inauguracije nove predsjednice entiteta Željke Cvijanović, tvrdi da je uhapšen na najbrutalniji način, a da se sve to dogodilo jer je pokuašo zalijepiti naljepnicu "Pravda za Davida".

- Kada je to primijetio policijski službenik tražio mi je dokumenta, a ja sam ga pitao: Šta sam to skrivio da biste tražili moja dokumenta? Na šta mi je on odgovorio da je stvarno dosta mog ponašanja i da idem u stanicu. Iz straha sam počeo bježati. Tada je više od 10 policajaca krenulo trčati za mnom.

Kada sam shvatio da je uzaludno trčati, stao sam i dobio jak udarac po nogama nakon čega sam pao na pod. Ubrzo su prišli svi oni koji su trčali za mnom i počeli me pritiskati na grubi asfalt, stavljajući mi lisice.

Laknulo mi je kada sam vidio TV kameru, jer sam znao da će sve biti snimljeno i javnost će vidjeti gdje ustvari živimo. Nasilno su me ugurali u automobil i snažno udarili po testisima, a potom i pištoljem u glavu.

U policijskoj stanici su nastavili torturu, gdje su me dočekali inspektori u civilu, udarali me po glavi, vikali na mene, te mi rekli da nemam pravo na advokata.

Za cijelu noć koju sam proveo u stanici prošao sam tešku psihičku torturu i fizičko zlostavljanje.

Nadam se da ćete kroz ovaj tekst shvatiti u kakvom režimu živimo. Ja sam samo jedan od mnogih koji će biti predstavljen kao kriminalac, a pravi kriminalci su oni u kravatama - napisao je na svom Facebooku Krneta.

Krneta se javno obratio putem Facebooka    FOTO: SCREENSHOT

Iz banjalučke policije ranije je potvrđeno da je priveden 21-godišnjak koji je odbio da bude legitimisan.

Policija ga je prvo zaustavila u banjalučkoj Ulici Veselina Masleše, tzv. Gospodskoj ulici u centru grada, te su ga pokušali legitimisati, ali je on počeo bježati. Sustignut je nekoliko stotina metara dalje, a tereti se za kršenje javnog reda i mira.

Iz policije su kazali i da će protiv njega banjalučkom Osnovnom sudu u redovnoj proceduri biti dostavljen izvještaj o počinjenom prekršaju.

Osim Krnete, privedena je i maloljetnica, koja je uoči inauguracije ispred Palate povikala "Ko je ubio Davida?". Ona je, kako je saopćeno iz policije, sa nožem u ruci krenula prema prostoru gdje su se nalazile štićene ličnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.