open-navfaktor-logo
search
Košarkaš Zvezde
Ognjenu Kuzmić prijeti osam godina zatvora?
Povremeni košarkaški reprezentativac Srbije Ognjen Kuzmić jedva je preživio sudar prilikom kog je vozio u alkoholiziranom stanju, a sada ga čekaju novi problemi.
22.06.2020. u 11:35
get url
text

Naime, protiv košarkaša Crvene zvezde Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci pokrenuta je optužnica zbog sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja.

- Podignuta je optužnica protiv Kuzmića zbog sumnje da je počinio krivično delo Ugrožavanje javnog saobraćaja, počinjeno na štetu B. I., M. M., i J. D., a optužnica je prosleđena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banoj Luci - rečeno je u Tužilaštvu.

Nesreća se desila 14. jula prošle godine u pet sati, na magistralnom putu Banja Luka - Prijedor u mjestu Ramići. Kuzmić je u trenutku nesreće svoj skupocjeni terenac vozio čak 65 kilometara na sat iznad ograničenja, odnosno 125 kilometara na sat na putu gdje je dozvoljeno 60. Tom prilikom je zadobio veoma teške povrede, kao i njegov suvozač i prijatelj Bogdan Ilić. Sa teškim povredama su prošli Marko Mijatović i poznati bokser iz Prijedora Dražan Janjanin.

Kuzmić je u trenutku kada je bio za volanom imao čak 2.27 promila alkohola u krvi.

Prema krivičnom zakonu RS-a, Kuzmiću prijeti do osam godina zatvora.

- Učesnik u saobraćaju koji se ne pridržava saobraćajnih propisa i time tako ugrozi javni saobraćaj i dovede u opasnost život ljudi, pa uslijed toga kod drugog nastupi teška tjelesna povreda kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Međutim, ako prilikom izvršenja ovog djela bude pod utjecajem alkohola preko 1,5 promila, ili pod utjecajem narkotičkih sredstava, ili ako vozi brzinom koja prelazi 50 kilometara na sat iznad dopuštene brzine, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina i kaznom zabrane upravljanja motornim vozilom – navedeno je u zakonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.