Udar groma doveo je do velike eksplozije gasa u fabrici za reciklažu u Oxfordu, objavio je BBC. Severn Trent Green Power, sa sjedištem u blizini Yarntona, potvrdio je da se biogas u rezervoaru zapalio oko 19.20 sati po lokalnom vremenu.

Stanovnici su prijavili nestanke struje u Witneyu, Burfordu, Chipping Nortonu i Milton-under-Wychwoodu.

Fabrika za reciklažu saopćila je da sarađuje sa službama za hitne slučajeve na osiguravanju lokacije.

Snimci eksplozije su objavljeni na društvenim mrežama, što je izazvalo uzbunu među mještanima koji su vidjeli ogromnu vatrenu loptu na nebu nakon eksplozije.

Svjedok je izjavio su vidjeli "čudno pulsirajuće nebo kroz prozore gledajući sjeverozapadno od grada Oxforda".

- Pretpostavljam da je u pitanju požar izazvan grmljavinom koja je prošla - dodao je svjedok.

Jedna osoba je na društvenim mrežama napisala:

- Da li je još neko u Oxfordu vidio tu vatrenu loptu? Došlo je do glasne eksplozije.

Druga osoba je dodala:

- Tako čudno, nebo je pulsiralo.

Stuart Reid je napisao na mreži X da je grom u blizini Oxforda udario u nešto što je planulo, dok je Ana Cavey koja živi u Somertonu, oko 25 km sjeverno od Oxforda izjavila za Sky News da su imali najnevjerovatniju oluju sa grmljavinom ikada, da je došla niotkuda i da je buka bila nevjerovatna.

- Udarac groma je pogodio tačno ispred moje kuće i bilo je zaglušujuće. Bilo je zastrašujuće. Užasno. Upravo smo opet dobili struju, ali smo bili bez nje cijelu večer do sada - navela je.

I ostali korisnici društvenih mreža iz ovog područja pisali su o nekoj vrsti velike eksplozije, da su čuli tutnjavu i vidjeli plamen, dok je "horizont neko vrijeme bio narandžast."