OHR: Osnovna poruka Valentina Inzka nije poređenje RS-a i NDH

Objavljeno: 11.01.17 u 19:32

Nakon što su iz RS-a krenule reakcije zbog toga što je, kako tvrde iz ovog bh. entiteta, visoki predstavnik Valentin Inzko uporedio Republiku Srpsku sa Nezavisnom državom Hrvatskom (NDH), iz OHR-a je za BHRT potvrđeno da osnovna poruka nije trebalo da bude ovo poređenje.

Fokus poruke visokog predstavnika bio je da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama   FOTO: ARHIV
Fokus poruke visokog predstavnika bio je da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama FOTO: ARHIV

- Fokus poruke visokog predstavnika bio je, kao što je visoki predstavnik i ranije često isticao, da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obilježavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tokom obilježavanja 9. januara bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud je tri puta donio odluku o ovom datumu. U svakoj državi odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće za sve - piše u odgovoru OHR-a.

Podsjećamo, visoki predstavnik je, komentirajući za Faktor neustavnu proslavu "dana RS-a" 9. januara, rekao kako za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu.

- Ako bismo počeli slaviti 'praznike' kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti - poručio je Inzko za Faktor.