open-navfaktor-logo
search
Dodikove blokade
OHR: Ustavni sud je kamen temeljac na kojem počiva ustavni okvir BiH
Ureda visokog predstavnika u BiH oglasio se saopćenjem za javnost nakon današnje odluke SNSD-a i njihovih partnera iz RS-a da blokiraju rad institucija Bosne i Hercegovine. 
12.02.2020. u 17:51
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik ponovo prijeti: Ili ćemo se nanovo dogovoriti ili od ove zemlje nema ništa

Svi potezi koji bi doveli do paralize institucija Bosne i Hercegovine i spriječili njihov rad predstavljali bi veliki korak u pogrešnom smjeru, stoga iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH očekuju od svih političkih stranaka da poštuju bh. institucije i osiguraju da one budu u stanju donositi odluke koje vode BiH ka priključivanju Evropi. 

- Ne osvrćući se na konkretnu odluku Ustavnog suda koju nismo vidjeli, želimo podsjetiti na to da je Ustavni sud kamen temeljac na kome počiva ustavni okvir BiH - rečeno je za Fenu iz OHR-a.

Kako su dodali, u skladu s Ustavom BiH, entiteti su obavezni u potpunosti poštovati odluke institucija BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda, koje su konačne i obavezujuće.

Komentirajući današnju odluku predstavnika Republike Srpske da će na nivou BiH obustaviti rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju do usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, iz OHR-a su podsjetili da je prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH predviđeno Ustavom.

- Napadi na Sud ili bilo kog od njegovih članova predstavljaju neprihvatljivo miješanje u rad pravosuđa - poručeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.