Šokantni prizori: Policija objavila video Princea dan prije njegove smrti

objavljeno: 20.04.2018. u 13:41

Blijed, mršav i potpuno izgubljen - tako je Prince izgledao 20. aprila 2016, samo dan prije nego što je preminuo od predoziranja u Chanhassenu u Minnesoti, što je vidljivo na snimci objavljenoj tek sada, pune dvije godine poslije.

Nadzorne kamere zabilježile su kako pokojni američki muzičar, u pratnji asistenta Kirka Johnsona i ljekara Michaela Todda Schulenberga, ulazi u ordinaciju, a video je pušten u javnost nakon što je Mark Metz, tužilac okruga Carver u Minnesoti, u četvrtak potvrdio kako niko neće odgovarati za Princeovu smrt, koja je napokon i službeno okarakterizirana kao nesretan slučaj.

- Jednostavno nemamo dovoljno dokaza da bilo koga optužimo za kriminal - izjavio je Metz.

Zaključio je i kako je Prince mislio da uzima drugi analgetik, ali zabunom je posegnuo za paketićem u kojemu je bio Fentanil.

- Prince najverojatnije nije imao pojma da uzima krivotvoreni lijek koji ga može ubiti. Nema dokaza da mu je te tablete propisao ljekar. Nema ni dokaza da je bilo namjere ili motiva da bude ubijen. Nema nikakve sumnje da su potezi pojedinaca iz Princeova okruženja upitni, ali sumnje i aluzije nisu dovoljne za podizanje optužnice - objasnio je Mark Metz.

Podsjetimo, pjevač je umro od predoziranja lijekovima - Fentanilom, koji je čak 50 puta jači od heroina. Autopsija je također potvrdila da je Prince neposredno prije smrti konzumirao i analgetik Vicodin, prenosi Daily Mail.

Drugi video pokazuje kako je muzičarev asistent Johnson dva puta u razmaku od samo 90 minuta dan prije tragičnog događaja išao u apoteku kako bi pokupio tablete koje su na kraju i ubile Princea.

- Za posljednjeg posjeta dr. Schulenbergu, žalio se na iscrpljenost i hronični umor, a sve to pripisao je tome što je istoga jutra prestao piti treću vrstu tableta - Tylenol, koji ublažava bolove - pokazala je istraga.

Princeov ljekar Michael Todd Schulenberg na sudu se nagodio i platio 30.000 dolara jer je 14. aprila, sedam dana prije pjevačeve smrti, njegovom tjelohranitelju napisao recept za Oxycodone, također tablete protiv bolova, čime je prekršio zakon, prenosi Daily Mail.

No, istražitelji nisu mogli dokazati da je doktor to učinio s namjerom ubistva, pa protiv njega nije ni podignuta optužnica.

Da je Prince bio ovisan o lijekovima dokazuje i činjenica da je u sedmici prije smrti obišao više od deset apoteka kako bi se opskrbio većim zalihama tableta, što su potvrdili i članovi njegove porodice.

Na fotografijama iz njegovog doma također se mogu vidjeti flašice razbacane po gotovo svim prostorijama. SMS-ovi koje su sedam dana prije Princeova predoziranja izmjenjivali dr. Schulenberg i Johnson otkrivaju koliko loše se pjevač zapravo osjećao - u jednoj poruci ljekar je čak napisao da će svoga sina, koji nije iz medicinske struke, hitno poslati avionom u Minnesotu kako bi muzičaru dostavio lijek koji se koristi za liječenje ovisnosti o opijatima.