open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Oko 250 rudara polako pristiže u Sarajevo na protest
Između 250 i 300 rudara iz sedam rudnika u FBiH pristižu u Sarajevo na protest ispred zgrade Vlade FBiH.
01.05.2021. u 08:31
get url
text

Protest je povodom obilježavanja 1. maja, Međunarodnog praznika rada, organizovao Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH.

Kako su najavili, riječ je o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija – članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom "Ne nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika uglja u sastavu Koncerna JP "Elektroprivreda BiH".

-Upravo ulazimo u grad. Nerće biti nikakvih razgovora ni sastanaka sa predstavnicima Vlade FBiH jer to se ne praktikuje, 1. je maj. Ali milsim da će tokom iduće sedmice biti održan sastanak sa ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminom Džindićem - kazao je za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika FBiH.

Rudari će se u 9 sati okupiti na platou Željezničke stanice u Sarajevu, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade Federacije BiH.

Husić je kazao da se neće dugo zadržati, možda oko pola sata. 

Cilj ovogodišnjeg protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva u FBiH izuzetno teškim položajem u kojem se nalaze i aktivnosti ovog sindikata na sprječavanju umanjenja materijalnih prava radnika i opstanku radnih mjesta.

Iz Sindikata ukazuju na problematiku u sektoru rudarstva u FBiH, te dešavanja u vezi sa usvajanjem novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta koja se direktno tiču opstanka više hiljada radnih mjesta.

Nakon rudara na protest pred Vladu stižu predstavnici Sindikata metalaca i Sindikata šumarstva, dok su i iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) za danas najavili prvomajski marš u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.