open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Oko 500 mladih iz Hrvatske odalo počast žrtvama genocida
Oduvijek smo imali želju doći i pokloniti se žrtvama Srebrenice, što danas i činimo. Jednostavno, osjećali smo potrebu da dođemo u Srebrenicu, kazao je predsjednik Udruge branitelja iz Dubrovnika
12.10.2019. u 15:42
get url
text

U posjeti Srebrenici danas boravi Trinaesti konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske. "Da se nikad ne zaboravi" poruka je s kojom je u Srebrenicu došlo blizu 500 Bošnjaka i njihovih prijatelja iz cijele Hrvatske kako bi odali počast žrtvama genocida iz 1995. godine. Organizator je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, javlja Anadolu Agency.

- Došli smo s ciljem da iz Hrvatske dovedemo naše prijatelje, pa su tako s nama danas osobe iz Zagreba, Splita, Šibenika, Dubrovnika, Gunje. Pored mladih, tu su i starije osobe. Više do 450 osoba je danas došlo. Veliki broj učesnika je, a sve ovo je realizovano uz podršku grada Zagreba. Organizator je Bošnjačko vijeće nacionalne manjine grada Zagreba. Cilj je da nas iz godine u godinu bude sve više. Ja sam vezana lično za Srebrenicu, ali svi koji dođu ovdje, vežu se - kazala je Emina Bečirović, ispred organizatora konvoja.

Osim Srebrenice, učesnici konvoja su posjetili i mezarje Veljaci u Bratuncu.

- Čuli smo u Bratuncu zaista teške i potresne priče preživjelih. Tako da je naša obaveza da prenosimo ono što smo čuli i da animiramo i druge da dolaze u Srebrenicu, Bratunac i druga mjesta - rekla je Bečirović.

Benjamin Fejzić iz Zagreba ima 17 godina i već tri puta dolazi u Srebrenicu.

- Ovaj posjet u Srebrenicu u meni budi osjećaj melankolije i praznine, ali i sretan sam da dolazimo u velikom broju svake godine. Želim da moja generacija zna šta je Srebrenica, šta je genocid, i da više znaju o tome - rekao je Fejzić.

Mihaela Karla Palić je prvi put u Srebrenici, a kazala je kako je ponosna što je došla.

- Ovo je sve u spomen nevinih žrtava i osjeća se tuga. Ponosna sam što sam došla, jer treba doći. Ja ću prenijeti svojim vršnjacima svoja iskustva i osjećanja i nadam se da će doći neki od njih naredne godine u Srebrenicu - rekla je Palić.

Stjepan Kušnen, predsjednik Udruge branitelja iz Dubrovnika, kaže da je sa svojim prijateljima osjećao potrebu i obavezu da dođe u Srebrenicu.

- Oduvijek smo imali želju doći i pokloniti se žrtvama Srebrenice, što danas i činimo. Jednostavno, osjećali smo potrebu da dođemo u Srebrenicu - istaknuo je Kušnen.

Drugi put u posjeti Srebrenici je Stela Roso iz Splita i, kako kaže, i dalje će nastaviti da dolazi u ovaj grad.

- Drugi put sam u Srebrenici. Bila sam i prošle godine. Emocija koja se samo ovdje može doživjeti me vraća u Srebrenicu. Dolazimo da odajemo počast žrtvama genocida - poručila je Roso.

Marko Samodol iz Šibenika kaže da sve ono što je vidio u Potočarima ne može riječima opisati.

- Prvi put dolazim u Srebrenicu. Ovdje je emocija koja je teško opisiva riječima. Bio sam u Vukovaru, ali ovdje doći je neopisivo. Vidjeti šta su drugi narodi doživjeli, teško je to sve opisati kako se osjećam - rekla je Roso.

Adelaida Čamdžić iz Zagreba je kazala da svi Bošnjaci koji žive u Hrvatskoj treba da dođu u Srebrenicu, da podsjećaju na genocid koji ne smije biti zaboravljen.

- Jednostavno se osjeti potreba da dođemo ovdje. Dosta Bošnjaka živi u Hrvatskoj i svi trebaju doći i odati počast žrtvama genocida. Ja sam prvi put ovdje, i žao mi je svih ljudi koji su ubijeni, koji su propatili zbog svega što se dešavalo. Nadam se da ću i iduće godini doći, jer ovo je emocija koja obuzme dušu i suza krene na oko", rekla je Čamdžić.

Učesnike XVIII konvoja mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari dočekale su majke Srebrenice, preživjele žrtve genocida, kao i bošnjački predstavnici u lokalnoj vlasti.

Oko 500 mladih iz Hrvatske odalo počast žrtvama genocida
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.