open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Oko 75 hiljada radnika u realnom sektoru izdržava 27 hiljada u neprivrednim djelatnostima
U Tuzlanskom kantonu radi veliki broj preduzeća iz hemijske industrije, metalne i elektroindustrije, a radi i nekoliko preduzeća u tekstilnoj industriji, što ukupno iznosi oko 102 hiljade zaposlenih.
09.06.2021. u 10:15
get url
text
Nedret Kikanović
Nedret Kikanović

Tuzlanski kanton je industrijski centar, koji je izvozno orijentisan i u kojem veliki broj firmi radi za velike evropske kupce, kaže Nedret Kikanović, direktor Privredne komore Tuzlanskog kantona.

- Posebno su značajni izvoznici iz metaloprerađivačke industrije koji rade za potrebe njemačke autoindustrije, proizvođači namještaja koji su se svojim kvalitetom istakli kod mnogih značajnih kupaca. U svakoj privrednoj djelatnosti u TK razvijaju se perspektivne firme – tvrdi Kikanović.

Odnos između zaposlenih radnika u proizvodnoj djelatnosti u odnosu na broj zaposlenih u neprivrednim djelatnostima nije loš, dodaje direktor Privredne komore TK.

- U Tuzlanskom kantonu trenutno je zaposleno 102 hiljade osoba. Od toga oko 75.000 radi u privredi. Najviše radnika zapošljava prerađivačka industrija (23.474), trgovina (17.661), rudarstvo (6.535) i građevinarstvo (6.400). Kada su u pitanju neprivredne djelatnosti, najviše je radnika u obrazovanju, oko 8.000, zdravstvu malo manje od 7.000, javnoj upravi i odbrani 5.400 i oko 1.500 zaposlenih je u administrativnim i ostalim pomoćnim djelatnostima. Ostatak je u nekim djelatnostima poput kulture, umjetnosti, zabave, komunikacija – zaključuje Kikanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.