open-navfaktor-logo
search
(Ne)prirodan položaj
Oko sokolovo komentarisalo sporni dodir Plenkovića i Đokovića: Ne bih se htio miješati
Hrvatski premijer Andrej Plenković potapšao je najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića na Adria Touru u Zadru, ali nije otišao u samoizolaciju.
24.06.2020. u 15:43
get url
text

Hrvatska javnost piše da je Plenković trebao u samoizolaciju nakon što je potvrđeno da je Đoković pozitivan na COVID-19, dok iz Vlade tvrde da kontakta nije bilo.

Kolege sa portala 24sata.hr otišli su korak dalje da su kontaktirali Matea Beusana, bivšeg fudbalskog sudiju, poznatijeg kao Oko sokolovo.

Je li premijer dodirnuo Đokovića s namjerom ili pak je to bilo slučajno? Je li intenzitet bio dovoljan da bi se to smatralo dodirom, odnosno je li to bilo dovoljno blizu da bi postojala opasnost za prijenos korona virusa ili pak je to bilo slobodno epidemiološko uvjerenje? Za odgovor na ova teška pitanja nazvali smo Matea Beusana, "Oko sokolovo" koje je riješilo mnogo ovakvih dilema.

- Ne bih se htio miješati - odgovorio nam je kroz smijeh Beusan.

Da, na problematičnom je terenu bila postavljena samo jedna kamera i snimka se nije mogla pregledati iz više uglova pa je možda i teško naći odgovor na sva potrebna pitanja. Na trenutnoj snimci vidimo samo kako su ruke Novaka Đokovića u prirodnom položaju, dok premijer koristi desnu ruku kako bi dotako Novakov dres, a to se može smatrati prekršajem.

Dalo bi se zaključiti da je s obzirom na položaj tijela Andreja Plenkovića i ruka u dozvoljenom položaju, no ipak ju koristi kao oružje te se start kao takav može okarakterisati protivan epidemiološkim mjerama opreza. No, eksperti su nakon susreta ipak zaključili kako premijer ne mora u samoizolaciju jer je korona u ovom slučaju mogla zaraziti premijera, ali nije morala, piše 24sata.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.