open-navfaktor-logo
search
Kina open
Okončana drama: Nestala teniserka Peng Shuai pojavila se na turniru u Pekingu
Kineski mediji objavili su snimke na kojim se na omladinskom turniru u Pekingu pojavila i slavna teniserka Peng Shuai.
21.11.2021. u 11:06
get url
text

O njoj se ništa ne zna već tri sedmice od kada je na društvenim mrežama optužila bivšeg potpredsjednika kineske vlade Zhanga Gaolija za seksualno napastvovanje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Organizatori turnira China Open su na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavili snimak na kojem je Peng viđena kako stoji pored terena, kako maše rukama i potpisuje velike prigodne teniske loptice za djecu.

U objavi se ne navodi ništa u vezi sa njenim nestankom, niti optužbama koje je iznijela na račun visokopozicioniranog člana vladajuće Kineske komunističke partije.

Snimci su se pojavili nakon što su državni mediji podijelili objavu Hu Xijin, glavnog urednika lista Global Times, koji je naveo da je Peng slobodna, da boravi u svom domu i da će se uskoro pojaviti u javnosti i prisustvovati nekim događajima.

Ujedinjene nacije zatražile su od vlasti Kine da dostave informacije o lokaciji i stanju u kojem se nalazi teniserka Peng Shuai.

Kineska državna televizija CGTN objavila je nedavno sadržaj pisma koje je navodno napisala nestala teniserka, ali čelnik Ženske teniske organizacije (WTA) Steve Simon je kazao da to pismo nije dalo odgovore na pitanja gdje se nalazi i kako je Peng, već da je time samo dodatno povećana zabrinutost.

Jedna od najvećih kineskih sportskih zvijezda Peng je 2. novembra na društvenoj mreži Weibou optužila Gaolija da ju je prije tri godine prisilio na intimne odnose.

Kineska vlada se još uvijek nije oglasila o optužbama. Portparol Ministarstva vanjskih poslova Kine, koje se bavi međunarodnim medijima, rekao je novinarima da nije upoznat sa situacijom i da nije riječ o "diplomatskom pitanju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.