open-navfaktor-logo
search
Sretan kraj
Okončana talačka kriza u Ukrajini, nema povrijeđenih
Naoružani muškarac koji je kao taoce držao više desetina putnika u autobusu u zapadnom ukrajinskom gradu Lutsku priveden je nakon što se predao u utorak uvečer. Talačka kriza je trajala duže od 12 sati, a svi taoci su oslobođeni neozlijeđeni, rekli su ukrajinski zvaničnici, prenosi Anadolu Agency (AA).
21.07.2020. u 22:19
get url
text

Nakon pregovora s prvim zamjenikom šefa nacionalne policije Jevhenom Kovalom, otmičar je pustio troje talaca, među kojima i trudnicu. On je također uspio osigurati vodu taocima, u jednom trenutku je pucao iz pištolja, a metak je zamalo promašio Kovala.

Ubrzo nakon toga, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskiy objavio je na svojoj Facebook stranici kratku video poruku u kojoj je pozvao Ukrajince da pogledaju film “Zemljani“ na zahtjev otmičara. Nekoliko minuta kasnije, napadač se predao policiji, a vlasti su objavile da je svih 13 talaca oslobođeno.Nakon završetka drame, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov opisao je teroristu kao “nestabilnog čovjeka koji je izmislio svoj sopstveni svijet“.

VEZANI TEKST - Muškarac u Ukrajini oteo autobus i putnike

Policija je blokirala centar Lutska, udaljenog oko 400 kilometara zapadno od glavnog grada Kijeva, nakon što je napadač, za kojeg je policija rekla da je naoružan i da nosi eksploziv, oteo autobus. U jednom trenutku napadač je bacio eksploziv kroz prozor autobusa, ali niko nije ozlijeđen. Ispalio je i nekoliko hitaca u policijski dron.

Muškarac je sam pozvao policiju u 9.25 sati ujutru nakon što je preuzeo kontrolu nad autobusom i predstavio se kao Maksim Plokhoy, objavio je na Facebooku zamjenik ministra unutrašnjih poslova Anton Gerashchenko.

Prema Gerashchenku, policija je identifikovala tog muškarca kao Maksima Krivosha, 44-godišnjeg Ukrajinca rođenog u Rusiji. Krivosh je, kako se izvještava, dva puta osuđivan zbog velikog broja optužbi - pljački, prevara, ilegalnog rukovanja oružjem i proveo je ukupno deset godina u zatvoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.