open-navfaktor-logo
search
Kalesija
Okrugli sto "Heroine odbrane Bosne i Hercegovine": Brojne žene dale doprinos u odbrani države
Fond Memorijala Kantona Sarajevo organizovao je u Kalesiji okrugli sto o temi: "Herione odbrane Bosne i Hercegovine", a u čast svim ženama koje su dale doprinos u odbrani univerzalnih vrijednosti, slobode i mira.
20.09.2022. u 14:27
get url
text

Okrugli sto je održan u Kalesiji, prvom oslobođenom gradu u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a simbolično i na 30. godišnjicu od pogibije heroine Fadile Odžaković – Žute. Fond Memorijala Kantona Sarajevo organizator je i manifestacije "Odbrana BiH – Igman".

- Ono što je značajno jeste da po prvi puta Fond memorijala Kantona Sarajevo dolazi sa ovom temom i u godini gdje zaista želimo da posvetimo posebnu pažnju ženama pripadnicama Armije i MUP-a RBiH. Evo, jedna od dobitnica priznanja Zlatni ljiljan je iz Miljanovaca sa područja općine Kalesija gdje in a taj način simbolički povezujemo povijest sa današnjom situacijom, ali i iskustvima koja želimo prenijeti budućim generacijama - kaže Ahmed Kulanić, direktor JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo.

Istaknuto je da je 13 žena i djevojaka dobilo priznanje Zlatni ljiljan, ali da je daleko veći broj žena i djevojaka učestvovao u odbrani Bosne i Hercegovine. Dugogodišnja novinarka Almasa Hadžić na okruglom stolu govorila je o svom najtežem zadatku – razgovor sa silovanim djevojčicama.

- Ne znamo mnogo o ovim ženama. Postoji jedan broj žena o kojima se pisalo, o kojima se govorilo, jer ako se nije pisalo mi ne znamo puno o njima. Zna uža porodica, znaju prijatelji. Ali ono što ne znamo snažno je jednako kao i ono što znamo. Mi ne znamo koliko su ovdje žene koje nisu bile na prvoj liniji, ali su išle na straže. Ovdje u Kalesiji život se odvijao noću. Ovdje se po noći sijalo, kopalo, radilo… - kaže Almasa Hadžić, koja se na području Kalesije prvi put susrela sa silovanim djevojčicama iz Podrinja.

Na području Kalesije, Sapne i Teočaka, gdje je najčešće bila Hadžić, žene su se s muškarcima borile rame uz rame u odbrani Bosne i Hercegovine i o njihovoj herojskoj borbi, ističe ona, mora se govoriti.

- Heroine odbrane Bosne i Hercegovine je naziv skupa i na skupu će se govoriti ne samo o pripadnicama Armije R BiH nego o svim onim heroinama koje su na neki način uzele ulogu u odbrani domovine. Imamo predavače iz sfere obrazovanja, pravnih nauka, socijalnog rada. Dakle, svi oni koji mogu pomoći u osvjetljavanju uloge i položaja žene u period odbrambeno-oslobodilačkog rata, ali i oni koji mogu ukazati na dosadašnje propuste i osvijetliti nove puteve i daljnje korake u afirmaciji uloge i položaja žene kako žene u društvu tako i specifičnost žene koja je dala doprinos u odbrani BiH - ističe Meldijana Arnaut - Haseljić, koja je ujedno bila i moderatorica okruglog stola.

Meldijana Arnaut - Haseljić je govorila o agresiji na Republiku BiH, a zajedno sa Sanelom Osmanović i o formiranju Armije R BiH.

Svoja izlaganja na okruglom stolu imale su: Sanela Prašović Gadžo, Azra Đozo, Almasa Hadžić, Edina Sarić, Hedina Kljuno, Dževada Trešnjo, Zemka Seferagić, Mevlida Bašanović Konjević, Sanela Bašić, Nazaheta Akšamija, Anela Karačić, Fatima Klempić Dautbašić, Jasmina Omerbegović, Namira Tanković, Amila Ždralović, Lamija Muftić, Jasmina Zagorica, Belma Adilović i Halima Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.