Oktokopter: Mini helikopter sličan dronu može sletjeti i na parkiralište

Objavljeno: 19.06.17 u 12:35

Strogo govoreći to i nije helikopter, nego oktokopter, jer ima četiri propelera poput kakvog drona, a svaki propeler ima po dva krilca - ukupno osam.

Američka kompanija Workhorse iz Cincinnatija napravila je prototip letjelice SureFly, koju namjerava početi masovno proizvoditi od 2019. godine. Dvosjed je težak samo 500 kilograma, može podići do 680 kilograma tereta, a pogoni je hibridni motor.

Workhorse se i inače bavi hibridnim i električnim vozilima, tako da je jedna hibridna letjelica bitan korak naprijed u razvoju ekoloških prijevoznih sredstava. S obzirom na veličinu, performanse letjelice su vrlo zanimljive. SureFly se može podići do visine od 1.200 metara, s jednim punjenjem može preletjeti 112 kilometara, a kako bi letjelica bila što lakša, najvećim dijelom načinjena je od karbonskih vlakana; tijelo, propeler, njena unutrašnja konstrukcija.

Proizvođači navode, a to je samo dijelom iz vica, jer to je doista moguće, da se oktokopter može bez problema parkirati na parkirališnom mjestu za automobile. Svaki propeler pogonjen je vlastitim malim motorom, pa je letjelica izrazito stabilna u zraku. Čak i kad bi u slučaju nesreće u zraku letjelica ostala bez tri motora u pogonu, s jednim bi se još mogla spasiti prinudnim slijetanjem.

Također, letjelica u sebi nosi dvije električne baterije koje se aktiviraju i tokom pet minuta preuzimaju sav pogon ako nestane goriva ili se dogodi bilo šta drugo. S obzirom na sve, cijena čak nije niti brutalna, 180.000 eura, a trenutak serijske proizvodnje nije tempiran slučajno, nego na tačno 90. godišnjicu konstrukcije prvog helikoptera u historiji.