navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vrijedni savjeti

Olakšajte državanje kuće: Evo koliko često treba čistiti prozore, vrata, kupatilo...

Svako ima neku svoju rutinu čišćenja i metode kojima održava svoj dom urednim, ali ponekad, u želji da sve bude čisto, ljudi pretjeruju i posvećuju pažnju nekim stvarima koje ne treba toliko često čistiti, a nerijetko zanemaruju neke sitne stvari koje bi trebalo svakodnevno održavati.

Objavljeno: 16.09.2020. u 22:18
get url
text

Slijedite ove smjernice i po njima napravite plan za čišćenje ovisno o broju ukućana kako biste uštedjeli vrijeme, ali i energiju.

Kako prenosi Reader's Digest, svakog dana trebalo bi prvo složiti krevete, a zatim oprati WC školjku i tuš kabinu nakon svakog tuširanja kako se ne bi nakupljao kamenac.

Zatim se usmjerite na kuhinju: izbacite smeće iz kante ako je ostalo od dana prije, operite posuđe koje se koristilo za doručak, obrišite kuhinjske površine i prebrišite lagano šporet. Sve stvari koje su se koristile tokom jutarnjeg spremanja vratite na mjesto.

Posteljinu i peškire promijenite jednom sedmično, a zatim obrišite prašinu i prođite cijelu kuću usisivačem. Temeljito očistite kupatilo, dakle kadu ili tuš kabinu, umivaonik, čaše u kojima su četkice za zube i pasta. Operite veš koji se nosilo tu sedmicu.

Jednom mjesečno uzmite cijeli dan za čišćenje. Operite prozore, obrišite roletne, pomaknite velike komade namještaja i usisajte ispod njih, operite mašinu za pranje posuđa.

Malo se posvetite i onome oko kuće ili stana – operite otirač za noge, uredite vrt i pospremite garažu. Neke stvari dovoljno je čistiti svaka tri mjeseca. Uzmite jedan ili dva dana i napravite sljedeće: Provjerite stropove i uklonite paučinu ako se nakupila. Očistite filtere na klimatizacijskom uređaju. Temeljito operite pećnicu i ispolirajte drveni namještaj.

Dva puta godišnje potrebno je malo više truda i vremena uložiti i očistiti neke veće stvari. Usisajte madrace, a pokrivače i jastuke koje ste koristili jednu sezonu operite. Izvadite sve iz frižidera i zamrzivača i temeljito očistite unutrašnjost. Napravite veliko spremanje u podrumu ili na tavanu i bacite stvari koje dugo niste koristili. Okvire prozora i vrata možda obrišete krpom često, ali nema potrebe – dovoljno je to napraviti jednom godišnje, baš kao i očistiti tapecirani namještaj, žljebove, obrisati sijalice, oprati tepihe i zavjese i prebrisati lustere.