open-navfaktor-logo
search
Dirljiva priča
Olja Bošković, majka troje djece, o borbi s rakom: Iz svega će izaći neka bolja verzija mene
Blizanci imaju tri godine, mali su da bi shvatili o čemu je riječ, ali kćerkica od pet godina je sve povezala, priča Olja
16.10.2019. u 19:12
get url
text
Olja Bošković: Pravila nema

Bio je sedmi mjesec kada je napipala kvržicu na dojci. Otišla je liječniku, a on je uputio na mamografiju i punkciju. Nalaz je, nažalost, pokazao maligne stanice i karcinom dojke. Već naredni mjesec uslijedilo je hirurško odstranjivanje cijele dojke. Brzo se oporavila i nastavila s hemoterapijama. Priča nam svoju borbu protiv ove teške bolesti mlada Mostarka Olja Bošnjak, na obilježavanju Dana roza vrpce u gradu na Neretvi, u organizaciji udruženja "Novi pogled".

Akcija je pokrenuta s ciljem ukazivanja na važnost ranog otkrivanja raka dojke, kako bi se smanjila smrtnost od ove bolesti. Ova tridesetogodišnjakinja trenutno se bori s najtežom fazom kemoterapija, no energija kojom zrači ostavlja bez daha.

- Trenutno primam svako dvije sedmice tzv. "crvenu" hemoterapiju, a onda mi dolazi blaži vid terapije. Dvanaest hemoterapija, svake sedmice po jedna, a onda zračenje... Nakon zračenja, minimalno pet godina me čaka hormonalna terapija - opisuje Olja šta je čeka, dodavši da sve super podnosi, poprativši te riječi širokim osmijehom.

Pojašnjava kako bude nekoliko dana loše nakon terapije, jer su teške i imaju jake nuspojave, no kada taj period prođe, vraća se u svoju rutinu, posebno zahvaljujući podršci najmilijih. I sama je na početku sve držala "s rezervom", razmišljajući "pa mlada sam možda i nije to, pa da odem i po drugo mišljenje", međutim, kada je hirurg rekao da se mora podvrgnuti operaciji, jer je jako opasno, tek onda je shvatila.

- Šta sada? Borit ću se, nema povratka. Posložila sam to nekako u glavi, da će iz svega ovoga izaći neka nova, bolja verzija mene - tvrdi Olja.

Veliku snagu da ustraje u borbi ulijevaju joj djeca.

- Blizanci imaju tri godine, mali su da bi shvatili o čemu je riječ, ali kćerkica od pet godina je sve povezala. Kada je shvatila kazala mi je "mama je l' ti imaš bolu? Ja ću te paziti". Zatim je i braci i seki kazala da mama ima bolu i da ne budu zločesti, da se mama može oporaviti. Smiješna je bila kada sam se ošišala. "Mama nemoj i mene šišati". Objasnila sam joj da će mi narasti bolja i kvalitetnija kosa, bilo joj je drago. Gledamo da sve okrenemo na šalu i pozitivu - priča Olja.

Bogu je zahvalna što ih ima, dodaje, jer zbog njih nema kada da razmišlja negativno, "oni su mi motivacija da se borim i kada je teško da stavim osmijeh na lice". Posebno upozorava na važnost samopregleda i odlaska ljekaru na vrijeme. Ukoliko se kvržica ne povlači, ističe, i postoji predosjećaj da bi moglo biti negativno, posjetiti ljekara.

- Ja sam živi dokaz. Dojila sam sve troje djece, mlada sam, spadam u manje rizičnu skupinu po nekim statistikama, ali... pravila nema. Često su me pitali da li sam imala stresova kroz život. Stres mi je i kada mi dijete padne i udari se, znam često reći. Ko nije pod stresom? Ali mislim da taj stres nije mjerilo, niti je način života. Mislim da sam zdrav način života vodila pa... No, ako se na vrijeme otkrije, izlječivo je. Žene iz udruženja "Novi pogled" su živi dokazi - poručuje Olja.

Bude momenata, tvrdi, koliko god da ste jaki, da vas sve to nekako slomi, ali baš tada treba ustati.

- Kada treba ustati tu su žene koje vama kažu "past ćeš, ali ćeš i ustati, proći će". U svako doba su dostupne za savjet, a ko vas bolje može razumije od onih koji prolaze kroz isto kao i vi. Kada se loše osjećam, kroz misli mi prolaze njihove riječi, i prođe. Isplačem se i bude lakše. Idem dalje - naglašava Olja.

Svima koji se upravo bore s malignom bolešću poručila je: "Ne smijete odustati, morate se boriti jer uvijek postoji neko ko vas voli i za koga se vrijedi boriti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.