open-navfaktor-logo
search
Po službenoj dužnosti
Ombudsmeni BiH otvaraju predmet povodom nasilja u sarajevskom vrtiću
Ombudsmeni traže da se uvede jasna i eksplicitna zabrana fizičkog kažnjavanja djece u svim sredinama i okruženjima
29.10.2018. u 13:09
get url
text

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine će po službenoj dužnosti otvoriti predmet povodom video snimka nasilja iz jednog vrtića u Sarajevu koji se našao na brojnim online medijima i društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz te institucije.

Istim povodom izražavaju zabrinutost, s obzirom na nastojanja Ombudsmena da se u Bosni i Hercegovini uvede jasna i eksplicitna zabrana fizičkog kažnjavanja djece u svim sredinama i okruženjima.

Ombudsmeni, također, napominju da je Vijeće za djecu Bosne i Hercegovine, vođeno međunarodnim dokumentima, te Akcionim planom za djecu BiH 2015-2018. godine, nadležnim organima uputilo inicijativu za izmjenu porodičnih zakona, zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, zakona o zaštiti od nasilja u porodici, krivičnih zakona, zakona iz oblasti zdravstvene zaštite, okvirnog zakona u oblasti predškolskog i osnovnog obrazovanja, kao i zakona o sportu, sve s ciljem uvođenja eksplicitne zabrane tjelesnog kažnjavanja djece u svim životnim okruženjima djeteta.

- Na osnovu međunarodnih standarda u zaštiti ljudskih prava djece sadržanih u UN Konvenciji o pravima djeteta i pratećim protokolima, te drugim konvencijama Vijeća Evrope nastala je i obaveza BiH na usklađivanju pravnog okvira, ali i obaveza praćenja i izvještavanja o usklađivanju i primjeni propisa u BiH. U okviru ovih standarda, izuzetno je važno i pitanje profesionalnih standarda za sve profesionalce koji rade za djecu i s djecom kao i sistema praćenja profesionalnog postupanja s djecom žrtvama nasilja - saopćeno je.

Snimak sa nadzorne kamere iz vrtića "Kids Land" objavio je otac dječaka kojeg je vaspitačica maltretirala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.