open-navfaktor-logo
search
Kulinarski kutak
Omiljena poslastica na drugačiji način: Pripremite tufahije sa čokoladom
Tufahije su omiljena poslastica mnogih. Umjesto klasičnog recepta, predlažemo da ih ovog puta pripremite na nešto drugačiji, naravno, nimalo lošiji način.
22.04.2022. u 08:52
get url
text

Sa ovom verzijom posebno će biti obradovani oni koji vole čokoladu.

Potrebni sastojci: 6 jabuka, 1,5 l vode, 300 g šećera, 1 limun, 5 karanfilića, 1 štapić cimeta, 100 g čokolade, 100 g mljevenih oraha.

Preliv: 50 g čokolade, 6 jezgri oraha.

Postupak pripreme:

U vodi rastopite šećer na umjerenoj temperaturi. Dodajte limun isječen na kolutove, karanfilić i cimet. Ostavite da prokuha.

Jabuke ogulite, a potom okruglim nožem izdubite sredinu ili samo kašičicom izdubite, a dno poravnajte da bi jabuke stajale pravo.

Očišćene jabuke spustite u ključalu agdu i kuhajte na umjerenoj temperaturi oko 10 minuta dok blago ne omekšaju.

Potom ih rešetkastom kašikom izvadite i ostavite da se ocijede, a agdu sačuvajte.

Otopite 100 g čokolade na pari, pa je pomiješajte sa mljevenim orasima.

Smjesom napunite jabuke i ostavite u frižideru da se ohlade.

Preostalu čokoladu rastopite na pari, prelijte preko jabuka i na vrh stavite po jedno jezgro oraha

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.