navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tradicionalni zanati

Omiljeni kazandžija Muhamed Huseinović: Baščaršija je srce Bosne i Hercegovine, ali će teško preživjeti bez stranih turista

Kazandžiluk je jedna od najstarijih i najpoznatijih sarajevskih ulica, koja je svojevremeno bila dio mnogo šire kazandžijske čaršije, kojoj su pripadale i susjedne ulice Luledžina i Oprkanj.

Objavljeno: 07.06.2020. u 22:16
get url
text

Kazandžiluk svojim neodoljivim šarmom i dalje privlači veliku pažnju. Omiljena je ulica među Sarajlijama, ali i turistima, kojih, nažalost, nema zbog pandemije koronavirusa. Na broju 18 nalazi se radnja kazandžije Muhameda Huseinovića, koji i pored trenutno teške situacije, ne gubi nadu.

- Čovjek mora nastaviti raditi i živjeti. Radnju sam otvorio 20. maja, nakon više od dva mjeseca zabrane. Što se tiče kupaca, mogao sam i da ne otvaram. Do sada je bila katastrofa. Nije se skoro ništa prodalo. Vjerovatno će tako biti dok se granice ne otvore. Čaršija bez turista će, nažalost, vremenom izgubiti svoj sjaj i polako će odumirati. Svi se nadamo da će se situacija ubrzo promijeniti. Da će turisti nastaviti dolaziti. Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja, Baščaršija njeno srce, ali bez stranaca koji predstavljaju većinu kupaca, bit će nemoguća misija da prežive kazandžije i ostali stari zanati. U ovih desetak dana sam pazario samo nekoliko stotina maraka. Sve je to sitno i slučajno se prodalo - kaže za Faktor Muhamed Huseinović.

Muhamed pripada četvrtoj generaciji kazandžija i svoje znanje rado prenosi i na buduće naraštaje.

- Ljubav prema ovom starom i jedinstvenom zanatu sam naslijedio od oca. Kazandžije su bile i moj dedo i pradedo. Zanat sam počeo učiti kao šestogodišnji dječak kod oca, a 1967. godine sam završio Školu učenika u privredi. Svoje vještine sam prenio i na svoje sinove Ismeta i Ismara. Za vrijeme koronavirusa sa njima sam izljevao olovo i pripremao se za povratak u radnju. Nismo odmarali. Stalno smo pomalo kuckali. Nadamo se da će tradiciju nastaviti neko od unuka, a jedan je veoma uspješan skijaš i on je naš ponos – nastavlja 74-godišnji kazandžija koji je omiljen na Baščaršiji.

{$galerijaFotografija}

U "zlatno doba" osmanskog Sarajeva, kazandžije su izrađivale oko stotinjak različitih predmeta.

- Danas je asortiman sarajevskih kazandžija umnogome reduciran. Ismar kuje kazane i haranije za bestilj i pekmez, bakrače, tepsije, džezve, sahane ... Ovi kazandžijski proizvodi su do 60 -tih godina 20. stoljeća predstavljali obavezan inventar u svakoj kući, a bili su i sastavni dio miraza za mladenku. Najbitnije je da sinovi vole ovaj zanat. Na svakom njihovom radu se vidi velika ljubav. Naši radovi krase kuće mnogih poznatih Bosanaca i Hercegovaca, ali i ljudi iz regiona. Kod nas su redovni kupci naši najbolji sportisti, pjevači, muzičari, političari – ponosno ističe na kraju Huseinović.

 

1 od 522
left-arrowright-arrow