open-navfaktor-logo
search
Osvježit će vas
Oni koji piju ovaj napitak imaju jači imunitet: Nutricionistica objasnila zašto
U pandemiji, izazvanoj koronavirusom, naš organizam je podložniji bolestima, pa je važno voditi dodatnu brigu u o sebi i svom imunitetu.
07.07.2022. u 08:56
get url
text

Nutrijenti su najvažnija komponenta ovog savjeta, pa je potrebno jesti raznoliku hranu koja nudi sve što jedan organizam treba da bi bio zdrav, piše shefinds.com.

Vrlo je važno, kaže nutricionistica Laura Burak, ne zaboraviti na jedan napitak, a to je – zeleni čaj, koji će vas odlično osjvežiti i u ovim vrelim danima.

- Zeleni čaj je moj prvi odgovor kada me pitaju za zdrave napitke, jer će pružiti dozu kofeina, ali i antioksidansa te polifenola, biljnih sastojaka koji mogu smanjiti upale i djelovati kao zaštita od upalnih procesa te razvoja hroničnih bolesti kao što je rak. Snižava i holesterol te su mu dokazana antikancerogena svojstva. Kao i kafa i matcha, sadrži kofein, a šoljica zelenog čaja ima od 24-40 miligrama kofeina, što je znatno manje od šoljice kafe. No pijući zeleni čaj s kofeinom ne možete pretjerati, a bit ćete i puni energije – kaže Burak.

Zdravstvene dobrobiti

- Bezbroj je dobrobiti za tijelo zelenog čaja, a kada se konzumira može jačati imunitet, štititi od hroničnih bolesti, razvoja raka, bolesti srca i mozga, pojasnila je Burak.

Zeleni čaj sadrži šest osnovnih polifenola, poznatih kao katehini. Možda niste znali da se povezuje s ubrzanim metabolizmom i bržim sagorijevanjem masti. Studije su potvrdile i da ovaj čaj pomaže kod dijabetesa, smanjuje stres, štiti zube i tijelo od štetnih UV zračenja i virusnih infekcija.

Kako ga pravilno pripremiti

Najveću korist imat ćete ako pijete tek pripremljeni čaj, koji je odstajao između tri i pet minuta. Tokom ovih nekoliko minuta katehini izlaze na površinu i imaju bolji učinak kada se čaj ispija. Zeleni čaj napravljen od sušenih listova također sadrži više katehina. Beskofeinski, instant ili gotov čaj u flašici ima manje katehina, dok kapsule zelenog čaja imaju jednako ovih komponenata kao i svježe skuhani čaj.

Kako mlijeko utječe na napitak

Tradicija ispijanja čaja s mlijekom dolazi iz Engleske. Iako se zeleni čaj uobičajeno ne priprema s mlijekom, studije su pokazale da dodatak mlijeka zaustavlja blagotvoran učinak katehina iz zelenog ili crnog čaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.