Oni za HDZ nisu Hrvati: "Ja sam, ako ništa, osam godina duže Hrvat od Čovića"

objavljeno: 11.06.2017. u 12:25

Čitajući Faktor sredinom marta ove godine, Sarajlija Toni Vukadin je saznao da mu je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, preko svog službenog glasnika Večernjeg lista, uskratila pripadnost hrvatskom narodu.

Presudila je Vukadinu, sudeći prema obrazloženju vrhovnih tumača nacionalne pripadnosti u BiH, članska kartica Stranke demokratske akcije (SDA). Sa liste te stranke je glasovima građana izabran u Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, a zatim i u Gradsko vijeće Grada Sarajeva, što je, prema strogim kriterijima HDZ-a, dovoljno da prestane biti Hrvat.

Zbog tog saznanja je, prisjeća se Vukadin uz smijeh, bio veoma tužan, ali mu dovođenje u pitanje njegove nacionalne pripadnosti i legitimiteta danas ne predstavlja problem.

- Ja se, pravo da vam kažem, zbog toga osjećam i većim Hrvatom u odnosu na njih. Ne može meni HDZ odrediti jesam li ja Hrvat ili nisam. Smiješno mi je čak o tome i govoriti – kaže on u razgovoru za Faktor, a zatim povlači paralelu sa "najlegitimnijim u Hrvata", predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

- Ja sam, ako ništa, sigurno duže Hrvat nego Čović, pa barem osam godina duže – dodaje 32-godišnji Vukadin, naglasivši da je čak i njegovo porijeklo iz Hrvatske.

Čovićevo ignoriranje

Hrvati odlaze iz BiH, više nego ostali narodi. Za to je, smatra Vukadin, odgovorna politika HDZ-a BiH.

- Ja sam imao namjeru razgovarati o tom problemu sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, s obzirom da sam ja Hrvat koji je od rata do danas osvojio najveći broj glasova u Sarajevu. U tom smislu sam se u četiri ili pet navrata pismeno obratio njegovom kabinetu ili na stranačku adresu. Međutim, samo sam jednom dobio odgovor da će razmotriti moj zahtjev, pa da će mi eventualno javiti da li me može primiti – ispričao je Vukadin.

Da je Čović primio Vukadina, ili bilo kojeg od gotovo 20.000 Hrvata koji žive u Kantonu Sarajevo, možda prijedlogom izmjena Izbornog zakonodavstva, kojeg je Hrvatski narodni sabor (HNS) uputio u parlamentarnu proceduru, njima ne bi bilo uskraćeno pravo da budu birani i zastupljeni u Domu naroda Parlamenta FBiH. Ukoliko taj prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH prođe, Vukadin je u borbi za svoja ljudska prava spreman ići i do Strazbura.

- Iskoristit ću svoje pravo i obratit ću se Evropskom sudu za ljudska prava. Kada bi takve izmjene Izbornog zakona prošle, ja bih politički veća prava imao u Hrvatskoj. U tom slučaju, kao Hrvat iz Sarajeva, mogao bih biti izabran u Sabor Republike Hrvatske, a ne bih mogao biti izabran u Dom naroda Parlamenta FBiH – objašnjava Vukadin.

Do Strazbura je spreman otići i član Glavnog odbora Naše stranke Robert Pleše.

- Usvajanjem HDZ-ovog prijedloga, po kojem bi pravo da u najvišu državnu izvršnu vlast imali samo pojedini Hrvati, a ne svi, značilo bi svakako narušavanje elementarnih političkih prava. Kao jedan od mnogih Hrvata i građana BiH, koji bi time bili dovedeni u neravnopravan položaj, ali i kao izabrani predstavnik građana, i kao član Naše stranke, među kojima bi mnogi bili pogođeni ako bi se taj diskriminatorni HNS-ov prijedlog usvojio, bio bih ne samo voljan, nego i obavezan da učestvujem u borbi svim pravnim mehanizmima da se borimo za ravnopravnost, pa ako treba i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu – kazao je Pleše za Faktor.

HDZ nije hrvatska stranka ili stranka koja zastupa interese Hrvata, smatra Pleše, već nacionalna stranka iz Hercegovine kojoj Hrvati u Sarajevu, Tuzli, Zenici ili Kiseljaku ne znače ništa.

- Šta više, HDZ bi volio da Hrvata koji žive po drugim dijelovima BiH i nema. Oni su im smetnja u uspostavljanju vladavine preko koje se nekoliko porodica, prvenstveno Čovićeva, bogate – dodao je on.

Negacija "evropskih vrijednosti"

Kada je HNS-ov, odnosno HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona u pitanju, Pleše ističe da je on suprotan demokratskim standardima i praksama Evropske unije.

- U Njemačkoj ili Francuskoj građani neovisno o etničkoj pripadnosti biraju svoje predstavnike. Po HDZ-ovom načinu razmišljanja, gdje je etničko elementarno, imigranti u Njemačkoj ili Francuskoj ne bi trebali imati pravo da glasaju za etničke Nijemce ili Francuze, već samo za svoje sunarodnjake i obratno. Bilo ko da u tim zemljama predloži taj princip, bio bi proglašen šovinistom. Kod nas se odvija čudna situacija da HDZ to predlaže, a tvrdi da se time bori za "evropske vrijednosti". To je sušta negacija evropskih vrijednosti – objašnjava Pleše.

Prihvatanje prijedloga HNS-a bi, stav je zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Marija Vukasovića, dovelo do novih podjela u BiH.

- Prijedlog je sam po sebi diskriminirajući i doveo bi u apsolutno neravnopravan položaj Hrvate koji žive u sredinama u kojima su manjina, a njihov bi glas ovim potezom bio u potpunosti ugušen. HDZ još jednom dokazuje da ih apsolutno nije briga ni za Hrvate, ali ni za druge građane BiH. Njihova jedina namjera je da ovim pokušaju zadržati svoje pozicije i fotelje, dok im građani nisu u fokusu – kazao je Vukasović, naglasivši također da bi usvajanje HNS-ovog prijedloga dovelo do novih tužbi građana pred Sudom u Strazburu.

Podsjećanja radi, HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH je trenutno u rukama Ustavnog suda BiH, s obzirom da je Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.