open-navfaktor-logo
search
Jedna tačka
Online hitna sjednica: Skupština KS razmatra Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu
Danas se održava hitna sjednica Skupštne Kantona Sarajevo i zbog aktuelne situacije sa pandemijom koronavirusa ova sjednica održava se online.  
21.04.2020. u 10:37
get url
text

Zastupnici danas razmatraju samo jednu tačku dnevnog reda - Mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo na tekst Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu. 

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine je u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine kojim je utvrđeno da je oblast socijalne politike u zajedničkoj nadležnosti federalne vlasti i kantona dostavilo Skupštini Kantona Sarajevo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, na razmatranje i davanje mišljenja na ovaj zakon i ostavilo rok od pet dana od dana prijema ovog akta.

Kao razlog je navedeno da je ovaj zakon pripremljen u okviru mjera koje se preduzimaju u vezi proglašenja stanja nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine uzrokovanog pojavom koronavirusa (COVID-19).

Shodno navedenom ukazala se potreba da se organizacija posla, prava i obaveze iz radnih odnosa regulišu na drugačiji način nego što je to predviđeno u redovnim okolnostima. Za uređivanjem ovih pitanja postoji neodložna potreba, te je ovaj zakon u skladu sa Poslovnikom o radu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Poslovnikom o radu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine donesen po hitnom postupku.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.