navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljubav preko žice

Online upoznavanje sve je popularnije: Znate li šta je "whelming"?

Online upoznavanje sve je popularnije u svijetu, pa danas možemo govoriti o novom trendu – ljubavi preko interneta. Online upoznavanje iznjedrilo je brojne pojmove, kao što su "benching", "ghosting", "paper-clipping" ili "zombieing".

Objavljeno: 02.04.2022. u 15:52
get url
text

Ovi trendovi nisu u službi razvijanja dubljih odnosa, a često jedna strana ostane povrijeđena.

Ako se nekom sviđate i drži vas kao opciju, ali vam ne posvećuje dovoljno pažnje, doživjeli ste "benching". Ako neko iznenada prekine komunikaciju s vama i više se ne javi, doživjeli ste "ghosting", a ako vam se ista osoba ponovo iznenada javi, radi se o "paper-clippingu".

Međutim, online upoznavanje se neprestano razvija, a s njime se razvijaju i najnoviji trendovi. Jedan od njih je "whelming", najnoviji trend koji su primijetili korisnici Tindera. Izraz je osmislila novinarka Patia Braithwaite, koja je na jednostavan način objasnila o čemu se radi.

Upoznate nekoga ko vam se sviđa. Očekujete normalan razgovor, a na kraju sat vremena slušate o svim ostalim opcijama osobe s kojom ste izašli. Osoba ne govori o sebi niti vas želi upoznati. Kada vas neko "whelma", znači da vas opterećuje pričama o drugim ljudima koje je upoznao i o aplikaciji za upoznavanje koju koristi. Glavni cilj takve komunikacije je da vam osoba pokaže koliko je tražena.

Clarissa Silva, bihevioralna naučnica i trenerica u vezama, upozorava da je ovaj trend opasna praksa jer se radi isključivo o igri s osjećajima. Stvarnost "whelminga" je sebična. Svjesno manipulirate drugom osobom kako biste joj bili privlačniji. Jedina osoba koja ima koristi od ovog načina dejtanja je osoba koja manipulira.

Ovaj oblik suptilnog hvalisanja zapravo oblikuje stav da druga strana treba biti zahvalna što uopće ima priliku razgovarati s osobom koja je toliko tražena i poželjna. Ovaj način upoznavanja može stvoriti negativne osjećaje kod druge osobe, kao što su manjak samopouzdanja i gubitak vjere u ljubav, kaže Clarissa Silva.

Kako biste izbjegli negativna iskustva na internetu, trebate biti selektivniji.

Uzmite više vremena za pronalaženje partnera koji vam odgovara. Tako ćete upoznati manji broj partnera, ali će odnosi biti dublji i kvalitetniji, predlaže stručnjakinja za veze i odnose. Iako na stranicama za upoznavanje ima onih koji traže ljubav, više je onih koji traže seks i zabavu, pa treba biti oprezan i smanjiti očekivanja.

Iako je situacija u kojoj se nalazimo sve prebacila na internet, pa tako i ljubav, bilo bi dobro s vremena na vrijeme izaći i upoznati nekoga na dobar, stari način.

"Staromodni" način upoznavanja svakako je "jasniji" način druženja jer već prilikom prvog susreta možete steći realniju sliku o osobi od one koja se nudi na Tinderu.

Ako se pak odlučite za online upoznavanje i druženje, svakako budite oprezni i zaštitite sebe, svoje emocije, ali i finansije.