Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" postaje kantonalna

objavljeno: 12.02.2018. u 15:36

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić posjetila je danas Javnu ustanovu Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", koja planira uvesti Odjel pedijatrije i time steći uvjet da postane kantonalna.

Direktor ove zdravstvene ustanove Zlatko Kravić je naglasio kako su zahvaljujući Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo do sada izdvojena sredstva u iznosu od 3.760.000 hiljada KM, od kojih su kupljeni aparati za magnetnu rezonancu, CT, a planirana je i nabavka dvoglave gama-kamere, čijom upotrebom će postati prva zdravstvena institucija u državi koja će moći raditi scintigrafiju trenutno najsavremenijom tehnologijom.

- Mi za to imamo hrabrosti, volje i znanja. Sve ovo radimo s ciljem poboljšanja dijagnostike građanima Kantona Sarajevo. Milion koji ćemo dobiti iz kantonalnog budžeta za ovu godinu, utrošit ćemo za nabavku mobilijara, čime ćemo konačno promijeniti sve krevete koji datiraju još iz vremena u kojima je ova bolnica djelovala u sastavu bivše JNA - pojasnio je direktor Kravić.

Predsjedavajuća Babić je upoznata i da je u proteklom periodu otvorena još jedna operaciona sala, preuzeta kompletna sekundarna zaštita na nivou Kantona Sarajevo te, što je i najvažnije, vraćeno povjerenje građana u ovu ustanovu

- Do sada su kupljeni urološki i operativni laseri, uvedene nove metodologije, za što je bilo neophodno i dodatno edukovati kadrove - dodao je Kravić.

Kako direktor navodi, postoje i određeni problemi, koji se uglavnom tiču finansiranja, pri čemu je istakao izuzetnu važnost kontinuirane podrške Kantona Sarajevo.

- Izvještaj ove ustanove usvojen je na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. Htjela sam ovu posjetu iskoristiti da se još dodatno informiram o njihovom radu i budućim planovima. U interesu nam je da ova bolnica bude referentna kako bi svima nama pružala najkvalitetniju zdravstvenu uslugu - istakla je Babić.